Najnovije

ZAPAD STRAHUJE OD NOVOG KINESKOG ČUDA: Predstavili novi helikopter, a već ga porede sa jednom američkom moćnom letelicom (VIDEO)

Kina je na vojnoj paradi predstavila i helikopter Z-20 domaće proizvodnje.

Z 20 (Foto: Jutjub)

"Sva oprema predstavljena na paradi izrađena je u zemlji i u službi je", rekao je general-major Kai Đijun, zamenik šefa kancelarije vodeće grupe za organizaciju vojne parade.

To znači da je Z-20 već započeo aktivnu službu u okviru Narodnooslobodilačkih snaga NR Kine (PLA) nakon duže faze testiranja.


Kinesko Ministarstvo nacionalne odbrane potvrdilo je rad na razvoju Z-20 u decembru 2013. nakon što je navodni prvi helikopter primećen na severoistoku Kine. Mnoge slike Z-20 od tada su se pojavljivale na internetu i u kineskim avio-svemirskim časopisima.

Z-20 je prvi kineski helikopter srednje težine koji se može prilagoditi različitim terenima i vremenskim prilikama, a očekuje se da će ga koristiti vojska i mornarica, rekli su vojni eksperti, napominjući da može delovati i na visoravni poput one u Tibetanskoj autonomnoj regiji jugozapadne Kine, gde bi visina mogla da prouzrokuje probleme, uključujući i nedostatak kiseonika.

Helikopter se može koristiti u mnogim misijama, uključujući prevoz osoblja i tereta, pretragu i spasavanje, izviđanje i protiv podmornica, rekli su stručnjaci, napominjući da nijedan drugi kineski helikopter nije tako svestran kao Z-20.

Z-20 mnogi porede sa američkim tzv. "crnim jastrebom" UH-60.

Zašto je Iran tajno oružje Kine za uništenje hegemonije američkog petrodolara pročitajte OVDE.

Izvor: Global tajms/ Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA