Najnovije

DODIK ODLUČAN: Srpska neće u NATO, za BiH je neutralnost najbolje rešenje!

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je privržen samo interesima Republike Srpske i naroda kojem pripada, a ne bilo čijim drugim, te naglasio da Srpska neće u NATO i da bi za BiH bilo najbolje da ostane neutralna.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

On je ponovio da nema ništa protiv saradnje sa NATO i da je poznat stav Srpske o tom pitanju, te poručio da neće napraviti prvi korak ka aktivaciji puta BiH za punopravno članstvo u tom vojnom savezu.

Dodik je podsetio da je NATO tokom proteklog rata bombardovao Republiku Srpsku osiromašenim uranijumom.

Kad je reč o ranijim odlukama institucija u vezi sa putem BiH ka NATO, Dodik je naveo da razume da one postoje, ali da, istovremeno, niko ne želi da razume da je Republika Srpska u međuvremenu promenila odnos prema tom pitanju.

– To je toliko zamorna priča i tu nema ništa novo. Smatram da ne treba da se uslovljava bilo čim. Ne može akcioni plan, aktiviranje akcionog plana za članstvo u NATO (MAP). Može samo saradnja sa NATO - rekao je Dodik sinoć za FTV.

Dodik je dodao da, ukoliko se unutar BiH pravi priča o konsenzusu, onda se mora poštovati odluka Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

Komentarišući deklaraciju SDA, Dodik je rekao da je to antiustavan i antidejtonski dokument, i antisrpska priča.

Dodik je ukazao na problem neformiranja vlasti na nivou BiH i Federacije BiH već godinu dana nakon izbora. On je napomenuo da vlast na nivou BiH kada bude kompletirana mora uspostaviti prioritete, a to je put ka EU, zatim izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, proizvodnja domaće hrane, kao i podrška malim proizvođačima.

– Bez obzira kako ko kalikuliše, mi nismo zainteresovani da uđemo po svaku cenu u Savet ministara i mora se naučiti ta lekcija, biće lakše svima – poručio je Dodik, koji je i predsednik SNSD.

On je ponovio da nikoga ne mrzi, niti želi da napravi štetu ijednom Bošnjaku, Hrvatu ili bilo kom drugom narodu, navodeći da se BiH može graditi samo na uvažavanju i konzenzusu tri naroda i dva entiteta.

Komentarišući konačnu odluku Evropskog suda za ljudska prava da BiH mora poštovati presudu kojom se nalaže uklanjanje pravoslavne crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju, Dodik je rekao da treba učiniti sve da se nađe rešenje da taj hram ne bude srušen, već premešten.

– Zalažem se za to da se sedne i vidi operativno kako crkva može da bude izmeštena sa te lokacije. Mislim da za to postoji blagoslov vladike, što je važno Crkvi - izjavio je Dodik.

Dodik je ponovio da ovaj stav zagovara unazad pet godina i da je to pitanje potrebno završiti.

– Sud u Strazburu je trebalo da bude ta vrsta vrhovnog pravnog autoriteta, ali znamo da se mnoge odluke suda u mnogim zemljama, pa čak i u zemljama EU ne sprovode – rekao je on.

Srpski član Predsedništva BiH izjavio je i to da je sramota što članovi Predsedništva BiH u Beograd na današnji trilateralni sastanak BiH-Srbija-Turska idu bez zajedničkog stava, istakavši da predsedavajući Željko Komšić nema inicijativu za dogovor.

– Ovo je sramota, mi naprosto idemo tamo, a predsedavajući nema inicijativu da se nešto desi i dogovori. Niti je sazvao, niti komuniciramo telefonom – rekao je Dodik sinoć za Federalnu televiziju. Dodik je upitao o čemu bi se u takvoj situaciji moglo pričati na sastanku u Beogradu.

Objavljeno što je HRT obećao Albancima zbog srpske zastave! Više o tome OVDE.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA