Najnovije

KAKO JE KRAVA IZAZVALA JEDNU OD NAJVEĆIH KATASTROFA U ISTORIJI AMERIKE: Bizarni detalji tragedije koja je na današnji dan zadesila Čikago

Veliki požar u Čikagu 1871. goreo je od 8. do 10. oktobra 1871, uništio je hiljade zgrada, ubio oko 300 ljudi, 100.000 ostavio bez domova, a šteta je u to vreme iznosila oko 200 miliona dolara.

Požar u Čikagu (Foto: Jutjub)

Legenda kaze da je krava oborila fenjer u štali i da je tako zapalila vatru, ali druge teorije tvrde da su ljudi ili čak meteor mogli biti odgovorni za događaj koji je ostavio područje od oko 9 kvadratnih kilometara u ruševinama. 

U oktobru 1871. godine, suvo vreme i veliki broj drvenih zgrada, ulica i trotoara učinili su Čikago pogodnim za širenje požara. Veliki požar u Čikagu započeo je tokom noći 8. oktobra, u ili oko štale u vlasnistvu Patrika i Ketrin Oleri na jugozapadnoj strani grada. Legenda kaže da je plamen počeo kada je krava srušila upaljeni fenjer, međutim, Ketrin Oleri je odbacila tu optužbu, a pravi uzrok pozara nikada nije utvrđen. Ono što je poznato je da se vatra brzo proširila i kretala ka severu i istoku prema centru grada.

Požar je besneo dva dana i uništila više od 17.000 objekata. Katastrofa je izazvala eskalaciju pljački i bezakonja. Veliki broj vojnika došao je u Čikago, sa namerom da zavede red, a 11. oktobra proglašeno je vojno stanje, koje je okončalo tri dana haosa i pljački.

U vreme požara, populacija Čikaga iznosila je otprilike 324.000 ljudi, a za devet godina bila je oko 500.000. Nakon požara, rekonstrukcija je započela brzo i podstakla je veliki ekonomski razvoj Čikaga i porast broja stanovnika. Do 1890. godine, grad je postao glavno ekonomsko i transportno čvorište sa procenjenom populacijom od više od milion ljudi. Danas je Akademija za obuku vatrogasaca u Čikagu smeštena upravo na mestu gde je nekada bila kuća Oleri porodice gde je Veliki pozar u Čikagu započeo. Godine 1997. Gradsko veće Čhicaga donelo je rezoluciju kojom je oslobađa Ketrin Oleri, irska imigrantikinja na čijem je imanju započeo požar.

Zašto sve ruske rakete nose ime Tanja pročitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA