Najnovije

TERORISTI OVK: U NJujorku braća Bitići proglašeni "herojima Kosova" (VIDEO)

Američki marinac, albanskog porekla, Marko Kepi objavio je na Tviteru da su braća Bitići proglašeni kosovskim nacionalnim herojima.

Tači i Haradinaj u NJujorku (Foto: Tviter/printskrin)

On je objavio snimak iz, kako je naveo, konzulata Kosova u NJujorku, koji su posetili predsednik i premijer samoproglašene države Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Podsetimo, braća Bitići su bili američki državljani, albanskog porekla, koji su bili pripadnici terorističke OVK, a 26. juna 1999. su, pri pokušaju krijumčarenja romskih porodica sa teritorije Kosmeta u centralnu Srbiju uhapšeni. 

Prekršajno su osuđeni u Prokuplju 27. juna na 15 dana zatvora. Na zahtev za uslovno puštanje, odobreno im je da izađu tri dana ranije. 8. jula 1999. godine izvedeni su na sporedni izlaz zatvora u Prokuplju, odakle su ih predstavnici srpskih vlasti odveli u Petrovo Selo.

Odvedeni su u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije gde su, nakon dva dana, ubijeni mecima u potiljak, a potom pokopani u masovnu grobnicu u kojoj su već bila tela kosovskih terorista Albanaca. 

Tela trojice braće su otkrivena jula 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, blizu policijske stanice. Tela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na glavi. U grobnicama u Petrovom Selu pronađena su tela još 67 muškaraca i sedam žena sa Kosova. Tela su dovezena u hladnjači, preko Istočne Srbije, a na njihovom ukopavanju u masovnim grobnicama u Petrovom Selu, su bili angažovani komunalni radnici. 

Veće za ratne zločine je u Beogradu 2009. oslobodilo krivice Sretena Popovića i Miloša Stojanovića, optužene za pomaganje u ubistvu braće Bitići. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podnelo je žalbu na presudu kojom su ova dvojica bivših pripadnika MUP-a Srbije oslobođeni optužbi za ratni zločin u predmetu "braća Bitići". 

U sredu 9. maja 2012. je pred Većem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu izrečena oslobađajuća presuda optuženima za pomaganje u ubistvu braće Bitići, jer nije dokazano da su izvršili krivična dela za koje se terete. U presudi stoji da nema dokaza ko je i gde ubio braću Bitići, niti da je za ubistva odgovoran MUP Srbije. Zvaničnici i analitičari smatraju presuda za ubistvo braće Bitići oslikava nespremnost zemalja u regionu da se suoče sa ratnim zločinima.

Pročitajte OVDE šta član "svetske vlade u senci" kaže o SAD i Kosmetu?

Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

2016 je slučaj “braće Bitići“ bio prioritet.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA