Najnovije

SMRT ZA DRONOVE: Na vojnoj vežbi u Rusiji po prvi put uočen sistem „Palantin“ od koga strahuje NATO! (VIDEO)

Na internet mreži se pojavio prvi video na kome se vidi primena sistema za protivelentronsku borbu „Palantin-K“. On je učestvovao u vojnoj vežbi Gardijske kombinovane armije Zapadnog vojnog okruga.

Palantin (Foto: Jutjub)

U Lenjingradskoj oblasti na poligonu „Lužski“ realizovana je vojna vežba jedinica za protivelektronsku borbu (PeB) koje se nalaze u sastavu Gardijske kombinovane armije Zapadnog vojnog okruga.Konkretno, ova jedinica je izvela vežbu borbe protiv svih tipova neprijateljaskih dronova pomoću sistema „Palantin-K“.

Fragmenti ove vežbe su zabeleženi na video-materijalu koju je publikovao tv-kanal „Zvezda“ i okačio na sajt Jutjub.

Prema scenariju vežbe, neprijateljski operator je iz šumovitog i neprohodnog terena lansirao kvadkopter-kamikazu. Na njemu se nalazilo ubojno sredstvo. Međutim, sredstva za protivelektronsku borbu su u veoma kratkom roku detektovala opasni vazdušni objekat- prenosi internet portal RG.

Posada na sistemu „Palantin-K“ je brzo prešla iz marševskog u borbeni položaj. Odmah ja detektovan kanal preko kojeg se upravljalo neprijateljskom bespilotnom letelicom. Posada je obavestila svog komandira da je „kompleks „Palantin“ spreman za borbu“.

Komandir ove posade, koji je inače po činu kapetan, naredio je upotrebu kompleksa tako da se zaguše svi aktivni kanali komandovanja bespilotnim letelicama. Misija drona-kamikaze je okončana.

Šta predstavlja sistem za PeB „Palantin“

Kompleks za protivelektronsku borbu „Palantin“ je visoko-zasićeni i automatizovani elektronski sklop, koji u sebi objedinjava više sredstava za protivelektronsku borbu koja su u poslednje vreme ušla u naoružanje ruske armije. NJegove osnovne funkcije predstavljaju vojnu tajnu, ali se pretpostavlja da ovaj sistem može da ostvari poražavajuće efekte na neprijateljska sredstva za komunikaciju, na operativnim i taktičkim pravcima razvijanja napadnih borbenih dejstava.

U naoružanje ruske armije je ušao u aprilu 2019.godine. Osnovano se pretpostavlja da je sistem u stanju da skenira veliki prostor u cilju izvođenja elektronskog izviđanja. NJegova specijalnost je opstrukcija postojećih i perspektivnih sistema veze koju koristi neprijatelj, „oslepljivanja“ ciljeva u kratkotalasnim i ultratratkotalasnim dijapazonima rada i formiranje polja za ometanje njegove mobilne i radio-komunikacije.

U slučaju potrebe sistem PeB „Palantin“ se može integrisati u jedinstvenu mrežu u kome se nalaze različiti tipovi sistema za protivelektronsku borbu i elektronsko izviđanje.

„Palantin“ je nedavno okončao fazu državnih testiranja. Predstavlja potpuno novi sistem za protivelektronsku borbu. Prvi kompletirani modeli ovog sistema su isporučeni specijalnim protivelektronskim sastavima Zapadnog vojnog okruga. Operatori na novim sistemima su prošli obuku u Tambovskom centru za protiv-elektronsku borbu. Nakon završetka obuke upućeni su u matične jedinice, gde su počeli da rade na usvajanju nove tehnike.

Pročitajte OVDE  sve detalje o operaciji “Vrh nade”.

Izvor: bog-rata. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA