Najnovije

DAČIĆ OCENIO POSETU ERDOGANA: Evo šta je rekao za osnose Srbije i Turske!

Turska, a pre svega predsednik, Redžep Tajip Erdogan, imajući u vidu susrete i nivo poverenja zmeđu njega i predsednika Aleksandra Vučića, danas predstavlja faktor stabilnosti u regionu, izjavio je večeras prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

Ocenujući poslednju posetu predsednika Erdogana Srbiji, Dačić je rekao da je ona važna zato što se Turska postavlja kao matica za muslimane u ovom regionu, bez obzira što to možda istorijski nije tačno i što nemaju svi muslimani ovde neke veze sa turskom državom. - Oni su za mirno rešavanje problema u odnosima muslimanskog dela Bosne i Srbije, ne podstiču nikakve ekstremističke radnje u Srbiji, već ih naprotiv osuđuju - rekao je Dačić u emisiji ''Pravi ugao'' na RTV.

Šef srpske dilomatije je istakao da je u ekonomskoj sferi između dveju država došlo do velikog napretka i u prilog tome dodao da je spoljnotrgovinska razmena prešla milijardu evra. - Ono što je kratkoročan cilj je da razmena bude dve milijarde evra, a predsednik Erdogan je rekao da misli da u nekoliko narednih godina ona može da se poveća na pet milijardi -.

Dačić je odbacio tvrdnju da se približavanjem Turskoj šalje poruka da se Srbiji EU nije prioritet. - Srbija daje do znanja da ima neke svoje ekonomske i neke druge interese kao što i ostale države imaju. Malo je cinično da neko napada zbog toga Srbiju, a da te zemlje imaju od 10 do 100 puta veći nivo ekonomske razmene sa tom zemljom. To se odnosi na Kinu, na kraju krajeva odnosi se i na Rusiju. Naš obrt spoljnotrgovinske razmene se smanjuje iz godine u godinu za razliku od nekih zapadnih zemalja koje su uvele sankcije Rusiji, a stalno povećavaju spoljnotrgovinske razmene, što govori o tom neprincipijelnom stavu -.

Put ka EU je definisan pregovorima, dinamikom tih pregovora, rekao je Dačić i dodao da Srbiji jeste interes da postane član EU, ali moramo da branimo i čuvamo naše nacionalne interese.

Sponzori Šiptara krenuli u ofanzivu! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA