Najnovije

JERKOV OBJASNILA ZAŠTO DS NE UČESTVUJE U DIJALOGU: Da bi sporazum o izborima bio obavezujući on mora da uključi sve stranke

"Nema opravdanja da se neprisustvuje razgovorima na koje dolaze ljudi iz Evropskog parlamenta", smatra Aleksandar Stevanović iz Stranke moderne Srbije. "Da bi dogovor proizašao iz tih razgovora na kraju bio obavezujući za sve on mora da uključi sve političke aktere", rekla je Aleksandra Jerkov iz DS.

Aleksandra Jerkov (Foto: Jutjub)

Prvi sastanak na kome su predstavnici vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta razgovarali o izbornim uslovima održan je u Narodnoj skupštini.

Predsednik Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Mekalister izjavio je da će stranke morati da postignu konsenzus o koracima koje žele da preduzmu da bi se poboljšali rad u parlamentu i uslovi za održavanje izbora.

DS ne prisustvuje današnjem sastanku, iako se prethodno pominjalo da će Zoran Lutovac i Balša Božović otići, a Jerkov je objasnila da predstavnici DS nisu otišli na taj susret jer smatraju da u dijalogu treba da učestvuju svi.

"Ispostavilo se da predloženi način dijaloga nije nešto što svima odgovara, nisu svi politički akteri bili zadovoljni načinom na koji će se dijalog voditi, postoji mnogo zabune oko toga kako će se on voditi, a da bi taj dogovor na kraju bio obavezujući za sve on mora da uključi sve političke aktere, to smatra DS", rekla je Jerkov.

Dodala je da se ne može zanemariti ni da je veliki broj stranaka odlučio da u ovim razgovorima ne učestvuje.

Rezultat treba da bude sveobuhvatan sporazum o izborima, ali nisu svi akteri bili zadovoljni predloženim vođenjem, ali, kako je dodala, DS ne želi da narušava napore opozicije da se do tog dogovara dođe.

Dijalog se mora nastaviti sa EP, to je jedini način da izađemo iz krize i DS će biti spremna da se da omogući da se nađe način da on bude prihvatljiv svima, istakla je Jerkov.

Samo dijalogom moguće je otkloniti nesporazume oko problema, a razgovor u okvirima institucija sistema nema razumnu alternativu, rekao je Stevanović.

“U Srbiji ćemo morati da razgovaramo, i to ne oni koji se dobro slažu, poenta je da treba razgovarati sa svakim. Moramo naučiti da kanališemo razlike na način koji je dobar za Srbiju", kazao je. "Ne možemo drugačije doći do rezultata, imamo jasnu želju EU da pomogne da prevaziđemo problem forsiranjem stabilokratije, opozicija treba da iskoristi priliku da promeni neka pravila, da imamo više demokratije", naveo je on.

Ne bi trebalo bojkotovati ovakve razgovore i ne možemo imati bolje medijatore, rekao je Stevanović. Dijalog je jako bitan, sada i presudan za budućnost zemlje, kazao je.

“Ovakvo stanje teško da može biti održivo i do opozicije je da pokažemo malo više mudrosti, a to se očekuje pre svega od prodemokratskih evropskih stranaka", istakao je on.

Bojkot izbora bi bio neviđena bruka za Srbiju, naneo bi štetu i vlastima i opoziciji i treba uložiti sve napore da kao društvo pokažemo elementarni stepen zrelosti po tom pitanju, rekao je Stevanović.

"Odgovornost vlasti je veća, ali i na opoziciji je da ne odbija svaki predlog“, dodao je on.

Pročitajte OVDE zašto je Boris Tadić odlučio da napusti pregovore sa predstavnicima EU.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA