Najnovije

NATO U PANICI: "Rusi će nas gađati raketama iz Srbije"

Preko svoje ispostave u Bugarskoj NATO je izdao suludo upozorenje zemljama EU da reaguju na to što je ruski raketni sistem S-400 stacioniran u Srbiji jer je, ističu, moguće da će ovu članicu Alijanse Rusi iz Srbije gađati raketama.

Pancir S (Foto: Jutjub)

Krajnje besmislenu tezu izneo je Atlantski centar Bugarske (faktički eksponent NATO u svim zemljama gde deluje), kojim predsedava bivši bugarski ministar spoljnih poslova Solomon Pasi. Savet navodi da je "zabrinut zbog transporta ruskih sistema S-400 u Srbiju jer bi prisustvo takvih sistema u srcu Balkana formiralo zonu u koju bi NATO teško pronikao u slučaju krize", potpuno zanemarujući činjenicu da je posle vežbe "Slovenski štit" ruski S-400 napustio našu zemlju, a ostao je "Pancir-S".

- Značajan deo vazdušnog prostora iznad zapadne Bugarske, uključujući i Sofiju, naći će se u dometu raketa. To protivureči interesima naše zemlje, koja je NATO saveznik - navodi se u saopštenju, a ubrzo je stigla nova ideja iz komšijske zemlje, a to je da treba zabraniti transport S-400 do Srbije.

Postavili slike

Pored toga, Pasi je na Tviteru prokomentarisao fotografiju predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i evropskim komesarom Johanesom Hanom, apelujući na Evropsku komisiju da obrati pažnju na rusku aktivnost u Srbiji.

Istovremeno, dok Pasi poziva Evropsku komisiju da obrati pažnju na rusku aktivnost u Srbiji, bivša ambasadorka Bugarske u SAD, članica odbora Atlantskog saveta Bugarske Elena Poptodorova kaže da je Niš očigledno ruska vojna baza u Srbiji.

- Niš je očigledno ruska vojna baza u Srbiji, koju nazivaju centrom ili skoro pa institucijom. Ako tamo ostave S-400, njihovo dejstvo će pokrivati i Bugarsku i ceo region zapadnog Balkana - ocenila je Poptodorova.

Spoljnopolitički novinar Jakša Šćekić kaže da je S-400 došao bez raketa i dobio je sve moguće dozvole za preletanje.

- Ova reakcija je zato što se oni boje da ne bude S-400 instaliran, i to je reakcija u ime NATO i u ime država članica NATO. Pošto je Makron uradio ono što je uradio i na neki način samoizolovao EU od zapadnog Balkana, politička vododelnica u regionu biće, s jedne strane, između članica NATO pakta, a s druge, zemalja koje nisu članice NATO pakta - smatra Šćekić.

Kao sa Turskom

Kako navodi karijerni diplomata Zoran Milivojević, S-400 je odbrambeni mehanizam, a ne ofanzivni.

- Služi za odbranu od vazdušnih napada, ali nije ofanzivno sredstvo, ta primedba iz Bugarske je neumesna. Sigurno da NATO smeta, kao što je smetalo u slučaju Turske, ali njima, pre svega, smeta vojna saradnja između Srbije i Rusije - ocenjuje Milivojević.

Prema rečima analitičara Dragomira Anđelkovića, mnogo bi logičnije bilo da Bugari protestuju zbog albanskog separatizma, koji ugrožava Balkan, nego što napadaju Srbiju što samo radi u cilju odbrane svoje teritorije.

- Ovo nema veze sa strukom, nema veze sa realnom procenom bezbednosti Balkana, već je sve maslo lobističke organizacije koja očito ima interes da se blati Srbija - zaključuje Anđelković.

Traže da se zabrani prelet

Ukoliko Srbija odgovori pozitivno na želju Rusije da instalira protivvazdušnu bazu na srpskoj teritoriji, stvoriće se zona ometanja pristupa vazdušnom prostoru u opsegu od 400 kilometara i to će već biti problem, ne samo Bugarskoj već i celom NATO, izjavio je vojni predstavnik Bugarske u NATO i član uprave Atlantskog saveta Sibi Sibev.

- Ako se u Bugarskoj pojavi informacija da Rusija transportuje takav sistem s ciljem da napravi takvu bazu, imaće puno pravo da zabrane letove iznad Bugarske - izjavio je Sibev.

Putinov ratni brod nosiće rakete nevidljive za radare. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA