Najnovije

POSLEDNJI TRENUCI RUSKOG HEROJA: Svi su se razbežali, a on je ostao sam protiv džihadističke zveri (VIDEO)

U pitanju je pripadnik ruske mornaričke pešadije Andrej Timošenkov. On je učestvovao u obezbeđenju konvoja sa humanitarnom pomoći koja je upućena stanovništvu provincije grada Homs. U jednom momentu njih je napalo minirano blindirano vozilo (tzv. džihad-mobil). NJime je upravljao samoubica. Timošenkov je sa još jednim tenkom sirijske vojske do zadnjeg momenta pokušao da neutrališe napadača. Nije bežao, iako je znao da gleda direktno smrti u lice.

Ruski heroj (Foto: Privatna arhiva)

Video datira iz sredine 2016.godine, kada je sirijska armija zajedno sa svojim ruskim saveznicima ulagala velike napore da pomogne izmučenom stanovništvu regiona Homs. U tom momentu za ovu pokrajinu su se vodile intenzivne borbe. Tom prilikom organizovani su brojni konvoji sa humanitarnom pomoći, koji su morali da prođu kroz veoma poroznu teritoriju, u kojoj je sve vrvelo od terorista iz različitih islamističkih organizacija. Teroristi Islamske države su u svojim napadima počeli intezivno da primenjuju tzv. džihad-mobile.

To su u stvari civilni automobili, a ponekad i oklopni transporteri, koji su dodatno ojačani oklopnim pločama i napunjeni ogromnim količinama eksploziva. Sa ovim vozilima su upravljale samoubice, koji se verovale da činom svog žrtvovanja stiču pravu da odu u raj.

Timošenkov je bio pripadnik mornaričke pešadije ruske armije. NJegova jednica je među prvima došla na ovom područje Sirije, gde je organizovala prihvat ostalih delova ruske ekspedicione grupe koja je kasnije počela da pristiže. Radilo se o elitnom desantno-jurišnom sastavu 336. gardijske samostalne brigade mornaričke pešadije, iz grada Baltijsk-Kalinjingradska oblast.

U jednom momentu na horizontu nepregledne pustinje uočeno je vozilo koje se velikom brzinom približavalo konvoju. Iza njega se uzdizao veliki oblak prašine. Vojnici su ubrzo shvatili da se radi o oklopljenom vozilu (džihad-mobil), koje je nosilo paklenu napravu koje je mogla sa lica zemlje da zbriše ceo konvoj. Po njemu je otvorena vatra iz svog raspoloživog oružja (automatske puške, mitraljezi, teški mitraljezi, ZU-23, tenkovski topovi).

Međutim, lakša municija iako je pogađala svoj cilj, nije imala efekta jer je vozilo sa svih strana bilo zaštićeno. Granate ispaljene iz PA i tenkovskog topa su bile neprecizne, što je dovelo da stvaranja velike prašine ispred i oko cilja. Ovo je dovelo do gubitka vizuelnog kontakta sa napadačem.

U grafičkoj obradi video-materijala se vidi kako sirijski vojnici kreću da beže ispred pomahnitalog vozila. Jedino je Timošenkov ostao hladnokrvan, gde je uz asistenciju tenka pokušao da zaustavi napadača. Prema svedočenju sa lica mesta Andrej je uspeo značajno da uspori vozilo tako što mu je izbušio praktično sve pneumatike. Na ovaj način je omogućio konvoju da se izvuče na bezbedno odstojanje.

Napadač je kroz klapnu blindiranog vetrobrana uočio sirijski tenk i ustremio se ka njemu. U neposrednoj blizini tenka je aktivirao svoje punjenje, koje je bilo ekvivalenta 100kg eksploziva. Od siline eksplozije ruski vojnik Aleksandar Timošenkov je teško ranjen i hitno prebačen u vojnu bolnicu gde je uprkos vanrednom angažovanju hirurške ekipe preminuo u svojoj 27.godini života. Iza ruskog junaka ostala je supruga Nina Timošenkova i ćerka Saša.Posmrtno je odlikovan Ordenom za hrabrost.

Turci konačno oslobodili 18 sirijskih vojnika. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA