Najnovije

ŠTA KAD VAŠ "PONOS" PADNE? Evo kako da prevaziđete erektilnu disfunkciju!

Ako muškarac ima problem sa erekcijom, to ništa ne govori o njegovoj muškosti, ali govori o tome da je pod stresom i da ne zna kako da izađe iz začaranog kruga brige i anksioznosti.

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

U većini slučajeva uzrok erektilne disfunkcije i impotencije je psihološke prirode, naročito kod mladih i fizički zdravih muškaraca. Upravo je to razlog zašto u takvim slučajevima lekovi ne pomažu, kaže psihoterapeut dr Vladimir Mišić iz savetovališta "Vaš psiholog". Ako muškarac ima ovaj problem, to ništa ne govori o njegovoj muškosti, ali govori o tome da je pod stresom i da ne zna kako da izađe iz začaranog kruga brige i anksioznosti.

Kako mislite, tako se osećate

- Svakom normalnom i zdravom muškarcu se dosta puta u životu dogodilo da ne postigne erekciju u željenom momentu. Ko kaže da nije tako, ili laže ili ne želi da se toga seća - ljudi često ne žele da se prisećaju nemilih događaja, a kamoli da ih broje ili vode o njima evidenciju. To samo po sebi nije nikakav problem. Nekada smo umorni, nekada nismo dovoljno zainteresovani, nekada nas boli glava, ljuti smo na partnerku, pod stresom smo zbog posla i slično. Mi smo ljudska bića, a ne roboti, pa ne možemo uvek, bilo gde i pod bilo kojim uslovima, a isto važi i za žene, naravno - objašnjava dr Vladimir Mišić.  

- Drugi tip reakcije je upravo onaj koji dovodi do hronične erektilne disfunkcije. To je slučaj kada smatramo da to što nismo bili u stanju da postignemo ili održimo erekciju je "užasno i da će se to dešavati i u budućnosti". U tom slučaju će se ove crne slutnje zaista i obistiniti. Kako? Reč je o samoispunjujućem proročanstvu. Osoba X razmišlja, anticipira i brine da li će uspeti da postigne ili održi erekciju tokom budućeg seksualnog odnosa, tim mislima stvara zabrinutost, anksioznost i telesnu napetost, to dovodi do pomeranja fokusa pažnje sa prijatnih senzacija (koje inače stimulišu seksualnu pobuđenost) na unutrašnje, neprijatno stanje straha i zamišljanje negativnih ishoda, što dovodi do smanjenja seksualnog uzbuđenja, povlačenja krvi sa periferije organizma, napetosti mišića i konačno do odsustva ili gubitka erekcije - sugeriše psihoterapeut. Muškarci na gubitak ili izostanak erekcije reaguju na dva načina. U prvom slučaju shvataju da se to dešava samo ponekad, a ne uvek, ne pridaju tome neki veliki značaj i shodno tome bivaju samo trenutno nezadovoljni ili frustrirani, ali ne i anksiozni, besni ili depresivni.

Ništa se ne mora 

Kako zaustaviti takve misli? Rešenje ovog problema nije u zabrani već u promeni načina razmišljanja, promeni stava prema erekciji i mogućem odsustvu erekcije, dodaje dr Mišić. 

- Izvor vaših strahovanja je u eksplicitnom ili implicitnom apsolutističkom zahtevu koji postavljate sebi: "Moram imati (ili održati) erekciju. Moram u tome uspeti baš sada, ovde i odmah". Muškarci koji imaju ovaj problem govore to sebi eksplicitno (direktno, u formi unutrašnjeg govora) ili implicitno, po već dobro utvrđenoj navici imaju takve automatske, često nesvesne, neverbalizovane misli, koje mogu biti u formi vizuelnih predstava - naglašava sagovornik.

Zapitajte se da li time što zahtevate od sebe da morate da imate erekciju zaista i u tome uspevate? Zašto mislite da morate? Da li je užasno ako u tome ne uspete?

- Neki misle da jeste. Razmišljaju na sledeći način: "Šta ako mi se ponovo desi da ne uspem? Moja devojka/žena će misliti da sam nesposoban? To znači da nisam pravi (dovoljno dobar) muškarac. Nešto nije u redu sa mnom, sa mojom muškošću. Ako mi se ovo ponovo desi, ja to neću moći da podnesem..." Kada se jednom upletete u krug ovih samosabotirajućih misli, bićete anksiozni i počećete da brinete svaki put pre i za vreme seksualnog čina - opominje dr Mišić.

Kako da pomognete sebi

Ono što prvo možete da uradite jeste da promenite svoje stavove prema mogućim neuspesima, kaže sagovornik i savetuje: 

- Možete reći sebi: "Želim da postignem erekciju i da uživam u seksu, ali mi to zaista nije neophodno" -  pronađite i zapišite dokaze koji govore u prilog tome. "Upravo zbog toga ne moram da više brinem unapred. Umesto da brinem, pokušaću da se opustim i fokusiraću se na prijatne senzacije. Ako ponekad ne uspem, to ne znači da sam impotentan ili manje vredan muškarac. Ne moram uvek da uspem, jer to ništa ne govori o meni i mojoj muškosti. Ako ne mogu danas, ne znači da neću moći i sutra" i slično.  Najbolje je da i vi sami sastavite ovakve rečenice svojim rečima.

- Za svaku rečenicu pribavite argumente koji dokazuju njenu ispravnost, valjanost i realističnost. Nije poenta u tome da ponavljate rečenice u koje ne verujete, već da govorite sebi ono u šta verujete i za šta imate čvrste dokaze.

- Ako vaša partnerka nije upoznata s problemom, recite joj da vam treba malo više vremena da se opustite i da u tom smislu ima više razumevanja za vas. 

- Većina žena će imati saosećanja s obzirom na to da je i ženama potrebna predigra da se opuste i pojačaju seksualnu uzbuđenost. Ukoliko imate ovaj problem i niste u stanju da ga samostalno rešite, ne očajavajte. To ne znači da nešto nije u redu sa vama. To može biti posledica toga što imate ovaj problem dugo, a niste radili na njegovom rešavanju. U tom slučaju potražite pomoć - predlaže dr Vladimir Mišić.

Dame, ne kritikujte ga!

Ukoliko vaš partner ima ovaj problem nemojte da žurite, niti da ga kritikujete ako želite da mu pomognete. 

- Pogotovo nemojte da mu postavljate pitanja tokom seksualnog odnosa ("kako se sad osećaš, da li ćeš moći?"), to muškarce veoma iritira. Pokažite da ga podržavate, razumete i budite strpljivi. Ako želite da sa njim razgovarate na tu temu, učinite to nakon odnosa ili kasnije. Nemojte potencirati ovu temu ako vaš partner izrazito izbegava da priča o tome. Ako se ponovi situacija da vaš partner ne može da ima erekciju do kraja seksualnog odnosa, nemojte očajavati, ljutiti se na njega i slično. Zadovoljite se ručno ili oralno međusobno. Ovo je problem koji možete zajedno prevazići i vaša pomoć u vidu podrške je veoma moćna i korisna - naglašava dr Vladimir Mišić.

Pogledajte OVDE koje je prava istina o tome zašto žene stenju za vreme seksa.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA