Najnovije

ZAPADNA ALIJANSA ŠPIJUNIRALA SRBE ZBOG PANCIRA I S-400: Tokom vojne vežbe sa Rusima NATO avioni leteli leteli duž granice sa Drinom!

Sve vreme trajanja vojne vežbe "Slovenski štit 2019", dva izviđačka NATO aviona patrolirala su uz obale Drine, uz pograničnu liniju sa strane Bosne i Hercegovine, kako bi prikupili što više obaveštajnih podataka o moćnom ruskom oružju S-400.

Ruski "Pancir" je bio na vežbi u Srbiji (Foto: Mod.gov.rs)

Avioni B-350 i "global 6000", opremljeni sofisticiranim uređajima za beleženje radarskih zračenja, kretali su iz vojne baze Avijano i čitava dva dana, koliko je trajala srpsko-ruska taktička vežba, iz vazduha nadgledala dešavanja na terenu. Na nebu nad BiH registrovana su intenzivna preletanja, a posebno korišćenje istih putanja izviđačkih aviona.

Rusko-srpska vežba, na kojoj je prvi put u Srbiji demonstriran i moćni PVO sistem S-400, popalila je brojne alarme na Zapadu, među državama članicama Severnoatlantske alijanse, koji pomenute manevre vide i kao učvršćivanje pozicija Kremlja na našem podneblju. Otuda već stižu nagoveštaji mogućih "kaznenih" posledica po Beograd.

Prvo što bi sa tog političkog terena moglo opet da sklizne na vojni, jeste da se spreči isporuka sistema "pancir-S", koji je Srbija već kupila od Rusije, kao i helikoptera Mi-35, koji su takođe nabavljeni i čija se isporuka očekuje najkasnije do sredine naredne godine.

Ova bojazan Beograda nije neutemeljena, jer je, kako saznajemo, Bugarska pretrpela žestoke kritike saveznika iz NATO, zato što je dozvolila da ruski avion, koji je dopremio S-400 i "pancir-S2" za "Slovenski štit", preleti preko njene teritorije.

Ukoliko NATO države pokušaju da spuste rampu za prolaz ruskog naoružanja, Srbija bi mogla da ima i ekonomsku štetu. Naime, prema postignutom dogovoru, isporuka helikoptera Mi-35 i pancira-S je obaveza Rusije, dok je ugovor za 60 oklopnih transportera BRDM i 30 tenkova T-72 nešto drugačiji. Odnosno, ukoliko se vreme dopreme oklopnjaka oduži, nije isključeno da će naša država Rusima morati da plaća ležarinu.

Poznavaoci međunarodnih prilika i politike odbrane Istoka i Zapada navode da će vežba "Slovenski štit" imati višestruko značajne rezultate za Srbiju, ali ne očekuju veću političku štetu.

Tako direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma general u penziji Mitar Kovač u održavanju ove vežbe i korišćenju najsavremenije ruske tehnike vidi poruku da Rusija ne ignoriše interese svojih prijatelja, ali i početak pojačanog praćenja Balkana od strane obaveštajaca NATO:

“Ne očekujem da Srbija na javnoj sceni trpi bilo kakve posledice zbog jače vojne saradnje sa Rusijom. Moguće je da će pritisci i ucene biti otvoreni u sferama tajne diplomatije. Nema sumnje da će NATO zemlje raditi na novim procenama budućih odnosa dve zemlje i njihovog partnerstva”.

On ističe i da Srbija ne skriva svoj plan da modernizuje svoju PVO, kao ni vojsku u celini:

“Ne verujem u sabotažu dogovorenih ruskih isporuka vojne opreme Srbiji. Rumunija je to pokušala sa isporukom vozila, pa je brzo pronađena alternativa. Rusija, zavisno od interesovanja, cene i potreba, svakako ima načina da svakom partneru isporuči dogovoreno naoružanje. Velika je to sila, koja zavisno od situacije, primenjuje manje ili više diplomatske, političke pa i ogoljene metode”.

General Kovač potvrđuje pojačano obaveštajno praćenje regiona tokom "Slovenskog štita", ali i objašnjava da je ruska raketna tehnika NATO već dobro poznata.

“Slični sistemi poput S-400 ili "Pancira" raspoređeni su u okolini Kalinjingrada, kao i u Siriji. NATO je nesumnjivo izvršio sve analize njihovih mogućnosti i teško da je nešto novo mogao da vidi u Srbiji. Zainteresovan je, međutim, za reperkusije koje ova vežba može da ima u budućnosti”, objašnjava Kovač.

Šef Misije Srbije pri NATO u Briselu Miomir Udovički kaže da su mu, povodom saradnje Srbije sa Rusijom na vojnom planu, najviši funkcioneri Alijanse više puta eksplicitno rekli da je svaka zemlja suverena da bira sa kim će da sarađuje u bezbednosnim aktivnostima i da to ne smeta toj organizaciji.

“U vezi sa vežbom "Slovenski štit 2019", NATO je ponovio stav da je to stvar Srbije i Rusije”, rekao je Udovički.

On je kazao da je novi Individualni akcioni plan partnerstva Srbije i NATO (IPAP) koji je istekao, dobio saglasnost svih nadležnih ministarstava i tela u našoj zemlji i da predstoji usvajanje na vladi. Sadržaj je sličan prethodnom, usvojenom 2015.

Uzimamo kredit za S-400?

Vojno i državno rukovodstvo Srbije oduševljeno je efikasnošću sistema S-400 i nije isključeno da se u narednim mesecima sa Moskvom povedu pregovori o nabavci ovog PVO sistema, putem kredita i to na duži period otplate.

Kolika je preciznost i ubojitost ovog sistema, posvedočili su učesnici vežbe "Slovenski štit 2019". Prema njihovim tvrdnjama, tokom pokazne vežbe 14 naših aviona poletelo je sa različitih lokacija u Srbiji, sa zadatkom da "glume" neprijatelje. Svi do jednog bili su "oboreni" za nepuna tri minuta i to simulacijom ispaljivanja 26 raketa S-400. Inače, standard ovog PVO sistema su dve rakete po letelici. Takođe, prema našim informacijama, jedna grupa srpskih oficira već je završila obuku za rukovođenje ovim sistemom, tako da bismo u slučaju nabavke S-400 već imali spreman kadar.

Borisov naljutio partnere

Značajnu ulogu u dopremanju moćnog ruskog naoružanja za vežbu "Slovenski štit 2019", imao je bugarski premijer Bojko Borisov. Navodno, on je ličnim potpisom dozvolio prelet ruskog aviona do Srbije, što mu je ozbiljno zamereno u zapadnim krugovima. Borisov, inače, ne krije svoju naklonjenost Istoku, odnosno Rusiji, dok predsednik Bugarske Rumen Radev važi za prozapadnog političara.

Pročitajte OVDE zašto srpski tenkisti nikad nisu bili jači.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA