Najnovije

NEMAČKI AMBASADOR ZAPRETIO ŠIPTARIMA: Nova vlada u Prištini da ukine takse! Šib ima i poruku za Beograd

Novoj vladi u Prištini će biti stavljeno do znanja da međunarodna zajednica očekuje ukidanje taksi, a dijalog se mora nastaviti što je pre moguće, rekao je nemački ambasador u Beogradu Tomas Šib.

Tomas Šib (Foto: Jutjub)

On je rekao da mora da se stvori atmosfera koja pogoduje konstruktivnim pregovorima, i u tom smisli naveo da je važno i da Srbija prekine kampanju o povlačenju priznanja nezavisnosti tzv. Kosova.

"Poenta dijaloga je da se postigne sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum između Srbije i Kosova koji bi doprineo stabilnosti regiona. Međusobno priznavanje bilo bi očigledno rešenje, ali pošto znamo koliko je u Srbiji pitanje nezavisnosti tzv. Kosova politički teško, cilj je normalizacija odnosa bez specificiranja šta bi to moglo uključivati", rekao je Šib.

Upitan da li Zapad sprema oštriji odgovor na to što Priština ne ukida takse, Šib kaže da su EU i SAD već tražile povlačenje taksi.

Takođe je rekao da rade blisko sa Amerikancima i da se slažu da je neophodno što pre ponovo pokrenuti dijalog.

"Moraćemo da sačekamo da se oformi nova vlada u Prištini. Tarife moraju da se ukinu. To je ono što i EU i SAD stalno ponavljaju", rekao je ambasador.

Šib je istakao da će politika proširenja biti među prioritetima nemačkog predsedavanja EU u drugoj polovini 2020.

Dodao je da je veoma razočaravajuće što Evropski Savet nije doneo odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali da to ne znači da je evropska perspektiva dovedena u pitanje.

Berlin se, kako dodaje, slaže sa Parizom da proces pristupanja može biti poboljšan, ali da to ne treba da spreči EU da otvori pristupne pregovore sa Skopljem i Tiranom.

Kada je reč o Srbiji, kaže da napredak na evropskom putu zavisi posebno od poglavlja 23 i 24 o vlavini prava.

"Za nas u Nemačkoj su poglavlja 23. i 24. posebno značajna i tu se mogu pozvati na izveštaj Evropske komisije iz maja o napretku Srbije. Mi se slažemo sa njihovim procenama i zaključcima", rekao je Šib navodeći da kada je vladavina prava u pitanju ima dosta nedostataka i treba učiniti još dosta toga.

Kao primere naveo je slobodu štampe i bezbednost novinara, reformu sudstva, borbu protiv korupcije.

Pročitajte OVDE šta je Marko Jakšić rekao o patriotizmu.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA