Najnovije

DAČIĆ: Što bih sam sebe rušio s vlasti? To je glupo zar ne?

ider SPS Ivica Dačić ponovio je danas da nije "šurovao" sa opozicijom i naveo da je sa predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem razgovarao o odnosima u vladajućoj koaliciji.

Ivica Dačić (Foto: Ministarstvo spoljnjih poslova)

"Što bih ja sam sebe rušio s vlasti? Ja da šurujem sa opozicijom, da ja sada sam sebe srušim sa vlasti radi nekoga ko nikad neće doći na vlast?! To je toliko glupo", rekao je Dačić za TV Prva upitan o navodima Sergeja Trifunovića da ga je Dačić zvao telefonom.

Povodom odnosa u vladajućoj koaliciji i zamerkama na račun Dačića da ne brani dovoljno koalicionog partnera SNS, Dačić kaže da je spreman da se napravi analiza "ko je koliko koga branio".

"Nisam ovde da bih branio Vučića, nego da delimo zajedničke državne i nacionalne ciljeve koji su važni za državne i nacionalne ciljeve. To je najbolja odbrana Vučića za razliku od nekih drugih koji se nikad ne javljaju ni na jednu drugu političku temu", rekao je Dačić.

Kaže da je o tome razgovarao sa Vučićem.

"Naravno da smo razgovarali. Da li vi mislite da bih ja radio ovaj posao i danas bio ovde da nisam razgovarao sa Vučićem o tome", rekao je Dačić.

Naveo je da su napadi na njega, uključujući i kritike da ništa ne radi, počeli kada je bio u Savetu bezbednosti UN i da je očekivao da ga bar neko pohvali.

"Očekivao sam od nekog tih 100-200 funkcionera koji se oglašavaju, koji su me napadali, barem jedan, ne moraju iz SNS, barem iz SPS, neko da kaže 'bravo, dobro si to rekao'", rekao je Dačić

Koliko je radio vidi se, kaže, po tome što se za pet dana čuo telefonom sa 82 ministra spoljnih poslova i sa svakim je razgovarao po 15 minuta.

Upitan da li je među tih 82 kolega i Vljora Čitaku, Dačić je rekao da se sa njom ne čuje i da nema njen broj telefona.

"Jedino možda Sergej Trifunović ima (njen broj telefona). Čitaku ne spada u tih 82", dodao je Dačić.

Neće biti američkih sankcija zbog ruskog oružja

Neće biti američkih sankcija zbog kupovanja ruskog oružja, a Srbija je otvorena i za sisteme naoružanja koji dolaze iz zapadnih zemalja i Kine, dodao je Dačić.

Dačić je rekao da je američkom direktoru za kontrolu naoružanja Tomasu Zarzeckom preneo opredeljenje Srbije da bude otvorena i da, osim ruskog, razmatra kupovinu oružja iz drugih zemalja.

"Nemamo šta da krijemo. Naš cilj je da sačuvano zemlju i sigurno ne nameravamo da ulazimo u konfrontacije sa SAD. Srbija do sada nije kupila i ne namerava da kupi sisteme naoružanja koji bi bili predmet američkih sankcija", rekao je Dačić.

On je ponovio da je Srbija vojno neutralna zemlja, a to ne znači da se u odbrani oslanja samo na Rusiju, već je otvorena i za druge sisteme naoružanja.

Dačić je rekao da Evropska unija radi na svojim reformama i treba videti kako će se to odraziti na proširenje, kao i da je pitanje kako će se Srbija i region u tim promenama snaći.

"Nisu tu samo reforme Unije, već i Bregzit, pa odnosi Brisela sa SAD, Kinom i Rusijom - a sve se to posredno prebija preko naših leđa. Mislim da ne treba da se usmerimo na to kada ćemo ući u Evropsku uniju, već da se usmerimo na to da zaštitimo naše državne i nacionalne interese", rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je rekao da je "mali Šengen" jedan od načina da se sami organizujemo do ulaska u EU i olakšamo život i rad građanima i privrednicima.

"Srbija je već navikla na to da joj neko nešto obeća, posebno kada je reč o EU, pa da posle to ne bude ispunjeno. Do sada je trebalo da živimo u EU, samo slušajući naše političare koji su nam godinama govorili da ulazimo u Uniju za godinu, pet, deset ili 20", rekao je Dačić.

On je rekao da smatra da Srbija treba da "brani Makrona da sada kada su svi skočili na njega" zbog priča o reformama Unije i novim uslovima za proširenje.

Pročitajte OVDE  koja je to zemlja povukla priznanje Kosova.

Izvor: Tanjug/Prva

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA