Najnovije

DODIK OTKRIO DUGO SKRIVANU TAJNU: Amerikanci su hteli Srbima da dozvole referendum o nezavisnosti RS, ali...

"SAD su1995. bile otvorene za davanje dozvole Srbima da sprovedu referendum o nezavisnosti", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH na posebnoj sednici Narodne skupštine RS.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

On je rekao da je ovaj predlog izneo Sendi Berger, za kojeg je rekao da je jedan od troje najvažnijih ljudi u američkoj spoljnoj politici. Medlin Olbrajt je, u odgovoru na ovo, Bergeru rekla da nije protiv sprovođenja referenduma, ali da forsira ukidanje embarga za oružje za Bošnjake.

Dodik tvrdi da je nakon toga prevladala politika koja je favorizovala bošnjačke interese koje je, kako tvrdi, formulisao Alija Izetbegović kroz Islamsku deklaraciju.

"Došlo je vreme da ove probleme moramo rešiti. Iduće godine navršava se 25 godina od zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. To su godine koje su nam pojeli stranci ispunjavajući zahteve bošnjačke strane“, rekao je Dodik.

Dodao je da je pravo na samoopredeljenje neotuđivo pravo prema međunarodnim normama kao i da se otcepljenje može prema međunarodnom pravu dati onom narodu koji trpi diskriminaciju, odricanje prava na vladu, i gde postoji jaka verovatnoća da se s ovim oduzimanjem prava neće stati.

Dodik tvrdi da se iz analize može zaključiti da su te norme ispunjene u slučaju RS i srpskog naroda u BiH.

Dodik je rekao da se RS zalaže za mir, poštovanje demokratske izborne volje i autonomije RS predviđene Dejtonskim sporazumom, kao i pravo RS na slobodu.

"Slobode nema ako nema države i srpski narod to dobro zna, i zato im se država pokušava oduzeti“, rekao je Dodik.

“Probajte danas da izglasate odluku o samostalnosti pa ćete videti kolika je vaša moć koliku ćete buru izazvati u svetskim medijima”, rekao je Dodik i dodao da je danas BiH na putu raspada.

Pročitajte OVDE šta je poručio Senat Republike Srpske.

Izvor: Nezavisne novine

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA