Najnovije

NAJSTRAŠNIJE MESTO U SRBIJI! Srbi su tu krali lobanje svojih mrtvih, a ono što se tamo može videti jezivo je

Jedno od najstrašnijih mesta u Srbiji, svakako je spomenik kulture u Nišu, Ćele-kula. Lobanje koje se tamo nalaze svedoče o borbi Srba za slobodu i užasu koji je ovaj narod vekovima trpeo!

Ćele kula (Foto: Jutjub)

Ova priča počela je u davna vremena, još iz Prvog srpskog ustanka.

U niškom kraju, Karađorđev prvoborac i vođa Srba bio je vojvoda Stevan Sinđelić. On je u svojoj posljednjoj bici zajedno s nekoliko hiljada saboraca, blizu sela Kamenica, našao se u turskom okruženju na brdu Čegar.

Uvidevši da nema šansi i da će pretrpeti poraz Sinđelić je ušao u skladište baruta i oružja, pucao u bure i tako podigao u vazduh sebe, svoje saborce, ali i više hiljada Turaka.

Niški Huršid-paša, razljućen time što je Sinđelić svojim činom ubio toliko turskih vojnika, naredio je da se izginulim Srbima skinu glave, koje je onda očistio od kože i kose, te poslao u Carigrad turskom sultanu kao znak da je srpski ustanak ugušen.

Od dela ovog strašnog vojnog plena, na jednom od prilaznih puteva u Niš, naredio je da se podigne kula.

Prvobitna kula sagrađena je od 952 srpske glave, a danas ih je tek oko 50. Verovali ili ne najveći deo glava, u tajnosti sa kule skinuli su porodice ubijenih i sahranili ih u svoje grobnice.

Na centralnom delu pijedestala stoji i lobanja koju su Turci podigli na vrh kule kada su u nju ugrađivali srpske glave. Veruje se da je to glava vojvode Sinđelića, mada to nikad nije dokazano.

Iznad lobanje nalazi se Sinđelićev portret i zapis o toku njegove odsudne bitke na Čegru.

Sa suprotne strane kule nalazi se spomen-ploča Karađorđu podignuta 1904. godine, na stogodišnjicu dizanja Prvog srpskog ustanka. Ono što je posebno zanimljivo, ploču su podigli učenici i učenice niških narodnih škola, potomci ljudi čije su glave ugrađene u toranj.

Ispred kapele, sa strane okrenute ka glavnom ulazu, nalazi se spomenik vojvodi Sinđeliću, podignut 1938. godine. Na ploči uz spomenik stoji sljedeći natpis:

"Namjerniče, stani! Čegru se okreni. Neka ostanu tebi u vječnoj uspomeni junaci s Čegra, slobode tvorci. Sinđelić Stevan i njegovi borci".

Pročitajte OVDE  govor Vladike Nikolaja Englezima.

Izvor: espreso. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA