Najnovije

KAKO JE KURTI DOBIO PO PRSTIMA: Otkriveno šta se krije iza "brisanja" srpskih glasova na Kosovu

"Zahvaljujući" tome što oko 4.000 glasova iz Srbije neće biti priznati i uvršteni u konačne rezultate na izborima na KiM, u prištinski parlament će ući još jedna koalicija NISMA-AKR-PD, koja bi mogla da "pokvari sreću" strankama koje su već dogovorile vladu i, maltene, razdelile resore.

Aljbin Kurti (Foto: Jutjub)

To zapravo znači preraspodelu mandata, prema kojoj se u kosovski parlamet vraćaju lideri NISMA Fatmir LJimaj i AKR Bedžet Pacoli, inače aktuelni ministar spoljnih poslova Kosova, a u isto vreme to znači i moguća nevolja za "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija i DSK Ise Mustafe, koji su napravili postizborni dogovor, i imali komotnu većinu.

Kako pojašnjavaju izvori sa KiM, posle dva odbijanja, Izborni panel za žalbe i prigovore odlučio je da ipak ne prihvati glasove iz Srbije na izborima održanim 6. oktobra.

- Inače je ovoj koliciji falilo 134 glasa, odnosno za toliko su bili ispod cenzusa. Sada, sa odbacivanjem ovih oko 4.000 glasova iz Srbije, cenzus se spustio, tako da NISMA i AKR komotno mogu da uđu u parlament - priča izvor.

Amerikanci umešali prste?

Kako pojašnjava, ovo se nije slučajno dogodilo jer ulaskom još jedne stranke (koalicije),omogućena je veća kontrola nad, pre svega, liderom "Samoopredeljenja" Aljbinom Kurtijem, koji je već viđen za novog kosovskog premijera.

- Suština je da žele da ga drže pod nadzorom, i to pre svega Amerikanci. Da nije ova koalicija ušla, "Samoopredeljenje" i DSK bi imali većinu, i imali bi širi prostor da rade kako i šta žele. Ovako, situacija se menja, jer je uključen i treći igrač koji je "jezičak na vagi" koji može da bude deo vladajuće većine, a ima i ucenjivački potencijal - priča izvor.

Pojašnjava i da će ovo dovesti do "komplikovanja računice" kada je u pitanju izgled buduće kosovske vlade koja bi, prema dosadašnjim najavama, trebalo da ima 12 ministarstava: po pet za obe stranke, i dva za predstavnike manjima.

- Ovako, ta preraspodela će morati da se redefiniše jer će, ako žele većinu, koaliciji NISMA i AKR morati da daju neke pozicije i mesta koja verovatno nisu planirali. Pitanje je ko će tu i kako izaći u susret. Još jedna stvar je važna: ovo bi moglo da dovede u pitanje mogućnost da Kurti bude premijer - navodi naš izvor.

Kada je reč o Srpskoj listi, ova "igranka" na nju ne utiče, jer je ona osvojila svih 10 mandata namenjenih predstavnicima Srba u kosovskom parlamentu.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić, naveo je u Parizu da je cilj ukidanja glasova iz Srbije bio da "u kosovski parlament uđe Inicijativa NISMA, da se smanji broj mandata Kurtiju, a da potom sa strankom Ise Mustafe nametnu svog kandidata za premijera Vljosu Osmani (kandidatkinja DSK)".

"Igranka"

Vučić je rekao da su "takve igranke u toku i da u njima učestvuju i igrači iz sveta".

- Očekujte još mnogo problema u formiranju parlamenta i vlade u Prištini - naveo je predsednik Srbije.

I iz Prištine stižu slični tonovi - dogovorena vladajuća kolicija će morati da načini velike kompromise. To kaže prištinski politikolog Ramuš Tahiri, koji navodi da će Kosovo ući u političku i institucionalnu krizu jer se već postavljaju određenu uslovi.

- Koliko znam, "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija neće tek tako pristati na bilo kakvu koaliciju - rekao je Tahiri za "Kosovo onlajn".

On je naveo da je koalicija oko NISMA uložila žalbu kako bi dobila neophodne glasove da pređe izborni prag od pet odsto, a samim tim da bude zastupljena u skupštini Kosova sa šest poslanika.

- Ako se ne uvaže glasovi iz Srbije, onda sa pet odsto i NISMA prelazi izborni prag, a "Samoopredeljenje" i DSK neće više imati većinu od 61 poslanika da sami formiraju vladu. Po novim kalkulacijama, "Samoopredeljenje" će imati 29 poslanika, DSK 28, DPK Kadrija Veseljija 24, a 13 će imati ABK Ramuša Haradinaja - objašnjava Tahiri.

Fatmir LJimaj, lider Socijaldemokratske inicijative i kandidat koalicije za premijera, dobio je 26.014 glasova, dok je njegov koalicioni partner iz Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli drugi sa 10.525 glasova.

Kako je preneo "Kosovo onlajn", Pacolijeva Alijansa za novo Kosovo (AKR) će u Skupštini Kosova biti zastupljena sa dva poslanika, dok će četiri imati NISMA Fatmira LJimaja, inače potpredsednika u doskorašnjoj kosovskoj vladi, i pripadnika OVK koji je bio jedan od članova grupe od 10 osoba koji su oslobođeni optužbi da su 1998. godine počinili zločin nad civilima i pripadnicima srpske vojske i policije u selu Klečka kod Suve Reke.

Kosovska skupština ima ukupno 120 poslaničkih mesta, od čega je 10 rezervisano za srpsku manjinu, a još 10 za stranke ostalih manjina sa KiM.

Još jedna zanimljivost je da su glasovi iz Srbije izbačeni baš na zahtev koalicije NISMA - AKR.

Pročitajte OVDE  kako je Ćulibrk ogolio vlast.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA