Najnovije

MAKRON: Svet potresa velika kriza – prva takva koja nije izazvana svetskim ratovima

„Međunarodni sistem preživljava krizu bez presedana“ – ocenio je Emanuel Makron.

Emanuel Makron (Foto: Jutjub)

Francuski predsednik je pritom naglasio da se radi o prvoj krizi takvih razmera koja nije plod i posledica svetskih ratova.

U nastavku je naglasio:

„Ova kriza je povezana sa potpuno novim izazovima i nedostacima ugrađenim u vladajući sistem. Ti nedostaci i izazovi proizveli su unikalnu hemijsku reakciju koja je dovela do političke i ekonomske krize svetskog sistema. Sistema nastalog nakon Drugog svetskog rata koji je u temeljima tržišne ekonomije, otvorenosti tržišta, slobodne razmene robe i saradnje“.

Makron je sa žaljenjem konstatovao da je kriza došla nakon sedam decenija „izuzetno efikasnog funkcionisanja“ koje su milione ljudi oslobodile bede i obezbedile mir i tamo gde je izgledalo nemoguće zaustaviti rat.

„Međutim, poslednjih godina su se – ukazao je Makron - pojavile i nove forme neravnopravnosti. I u našim društvima. To je izazvalo raskole u našim (zapadnim) društvima i krizu naših demokratskih osnova. To je izazvalo sumnje u funkcionisanje zapadnih demokratija“.

„Sada smo u situaciji – dodao je – da su naš politički i ekonomski sistem potreseni u svojim temeljima i nalaze se u krizi. Pukotine u našim društvima i međunarodnom sistemu se povećavaju i utiču na demografske i migracione probleme i nedostatak hrane“.

Makron je u avgustu ocenio da je došao kraj hegemoniji Zapada.

Pročitajte OVDE  šta je rekao Vučić posle hitnog sastanka sa Makronom.

Izvor: fakti. org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA