Najnovije

VUČIĆ POSLE HITNOG SASTANKA SA MAKRONOM I TAČIJEM! Bio sam realističan i otvoren: Ukidanje taksi, pa dijalog...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima u Parizu, nakon sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, da je pozicija Srbije nedvosmislena i nepromenjena.

Makron i Vučić (Foto: Predsednik.rs)

Na pitanje novinara kome je bio naklonjeniji Makron, Vučić nije hteo da odgovori, objašnjavajući da bi u protivnom bio subjektivan.

Odgovarajući na pitanje da li je Makron ovim sastankom želeo da se aktivnije uključi u rešavanje kosovskog problema i što pre vrati dve strane dijalogu, Vučić je rekao da nema sumnje u to da Francuska i Evropa žele da imaju najznačajniju ulogu po tom pitanju, poštujući Amerikance i sve druge.

"Francuski predsednik je to rekao pre svega misleći na sebe i nemačku kancelarku, kao i evropske institucije", naglasio je Vučić.

Upitan da li je Makron insistirao na ukidanju taksi, Vučić je podsetio da je šef francuske države već bezbroj puta o tome govorio.

"Zna to i Tači. Nije to pitanje o kojem se raspravlja, svi znaju za to i to je stvar koja se podrazumeva. Čekamo da ukinu takse pa da razgovaramo, naravno, ako žele da razgovaramo o postizanju kompromisa", rekao je Vučić.

Smatra da je francuski predsednik Emanuel Makron želeo da pokaže evropsku posvećenost rešavanju problema na evropskom tlu.

"Ja sam bio realističan, pomalo pesimističan, bio otvoren i rekao istinu", naveo je Vučić.

Ukazao je da je Tači govorio kako će vlada u Prištini biti formirana početkom decembra.

"Ja sam rekao da neće biti tako, kao i obično, pa je Tači rekao 'onda, dobro, sačekajte do januara'", dodao je Vučić.

Vučić je istakao da je pozicija Srbije nepromenjena i da će nastaviti dijalog kada Priština ukine dijalog.

"Kada ukinu takse možemo da sednemo za sto", ponovio je Vučić.

Srbija, ponavlja, ima suficit i sa Hrvatskom i sa Albanijom i sa Severnom Makedonijom.

"Da ništa ne znate svako bi to razumeo osim srpskih političara u opoziciji. Mi ćemo njima da prodajemo naše vozove, i sve što napravimo u našoj zemlji. Je l' moguće da neko toliko ne razume ekonomiju da to morate da mu crtate", istakao je Vučić.

Komentarišući ocene da je i inicijativa "mali Šengen" "puzajuće priznanje tzv. Kosova", Vučić je rekao da tu priču sluša već sedam godina i da ne želi više da podseća svoje prethodnike šta su oni radili 1999. godine, 2004, 2008. godine...

"Ako vam je cilj da nemamo trgovinu, da imamo deficit sa svima, zatvorite se, napravite privredu koja ne može ništa da uradi. Nama treba otvorenost, jer hoćemo da budemo najsnažniji", rekao je Vučić.

Iz Tačijevog kabineta je saopšteno kako je kosovski predsednik potvrdio da je "Kosovo spremno da nastavi dijalog sa Srbijom, u potrazi za mirovnim sporazumom, koji će doneti obostrano priznanje i članstvo u Ujedinjenim nacijama".

Pročitajte OVDE kako je Emanuel Makron razočarao Srbe.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA