Najnovije

CNN pred Erdoganovu posetu Americi: Samo mu se Tramp raduje

Američki predsednk Donald Tramp jedva čeka da se vidi sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, ali je teško pronaći bilo koga drugog u Vašingtonu ko deli njegov entuzijazam, piše CNN pred današnju posetu Erdogana Vašingtonu.

Redžep Tajip Erdogan (Foto: Jutjub)

Američka televizija ističe da je turski predsednik nepoželjan gost u mnogim delovima američke prestonice.

Tokom njegove prošle posete, pripadnici njegovog obezbeđenja pokazali su u sukobu sa demonstrantima "divljački izliv autoritarizma" na ulicama Vašingtona, navodi CNN.

Ni u njegovom odsustvu stvari se nisu promenile - njegova odluka o upadu turskih trupa na severoistok Sirije izazvala je skoro sveopšti gnev u američkom Kongresu, kao što je bio slučaj i prilikom kupovine sofisticiranog ruskog naoružanja i udruživanja sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Ipak, navodi CNN, Erdogan može da očekuje crveni tepih od Trampa, koji je, tvrdi, opsednuti stranim "snagatorima". To će samo doprineti neprijateljstvu poslanika koji već misle da je Tramp izmanipulisan da bi dao zeleno svetlo za Erdoganov marš u Siriju.

- Ne budite opasan momak. Ne budite budala - napisao je Tramp u bizarnom pismu Erdoganu prošlog meseca, upozoravajući ga da ne ide predaleko sa operacijom.

Tramp će, međutim, biti pun osmeha kada se budu sastali, jer posle otvaranja puta za stratešku i humanitarnu katastrofu za kurdske saveznike SAD u regionu, on prisvaja zasluge da je spasao hiljade života tako što je zaustavio sukobe.

Američki predsednik takođe želi pohvale zato što je sklonio svoje trupe sa opasnog terena, iako su neki ostali da bi sprečili ponovno oživljavanje Islamske države.

Tramp takođe može da posmatra susret sa Erdoganom kao kontraprogramiranje protiv javnih saslušanja u istrazi za impičment, koja počinju danas, ali, kako CNN zaključuje, ideja da predsednik može da vidi vrednost u tome što stoji sa stranim liderom optuženim za kršenje prava na različito mišljenje i slobodu izražavanja u trenutku kada je optužen za zloupotrebu moći, predstavlja komentar vremena.

Pročitajte OVDE  ko je misteriozni gospodin Esper.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA