Najnovije

OGLASIO SE ZVANIČNIK NATO: Evo šta nam je Alijansa poručila povodom eventualnog članstva!

NATO nikad neće vršiti pritisak na Srbiju da mu se pridruži, poručio je danas pomoćnik generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Tačam Ildem ističući da Alijansa podržava dijalog Beograda i Prištine i predstavlja regionalno prisustvo u obliku Kfora na KiM.

NATO (Foto: ria.ru)

- Želimo stabilan, bezbedan i napredan Zapadni Balkan - rekao je Ildem na konferenciji "Prolazimo kroz zidove", koju organizuje Centar za evroatlantske studije, u okviru Sedme Beogradske NATO nedelje.

Dva su, kako kaže, ključna razloga za to.

- Prvo, delimo sa vama vaše viđenje demokratije i dobrosusedskih odnosa sa drugim zemljama i međunarodnim organizacijama. Drugo, kad su susedi NATO bezbedni i stabilni i mi smo stabilni i bezbedni - naglasio je on.

Ildem je rekao da NATO shvata teret koji Srbija nosi u očuvanju regionalne stabilnosti i podržava njene ambicije za bližu integraciju sa EU.

- Shvatamo odluku da postanete partner NATO, ali da ne tražite članstvo - rekao je Ildem.

On je istakao da NATO ne govori svojim partnerima šta da rade, već samo omogućava dijalog po pitanjima sigurnosnih izazova.

Dodao je da NATO i njegove članice u potpunosti razumeju pravo svih zemalja da vode sopstvenu bezbednosnu politiku i da donose odluke o tome kako će je primeniti.

To, kako kaže, uključuje i pravo da zemlja donese odluku do koje mere će biti angažovana u saradnji sa NATO.

On je rekao da NATO shvata da je kontroverzan u Srbiji jer su sećanja na kampanju 1999. godine i dalje bolna za mnoge, pogotovo za one koji izgubili voljene.

- NATO kampanja nikad nije bila protiv srpskog naroda, već u cilju zaštite civila - tvrdi on, i dodaje da je svaki nevini život koji je izgubljen tragedija zbog koje žale.

Procureli novi detalji državnog udara u Boliviji! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA