Najnovije

PALESTINCI ISPALJUJU RAKETE, IZRAEL DIŽE AVIONE: Nastavljaju se sukobi u Gazi

Palestinske ekstremističke organizacije nastavile su da raketiraju južni i centralni Izrael u zoru posle kratkog zatišja tokom noći i izraelska vojska je uzvratila, ubivši dva Palestinca.

Izraelski avion (Foto: Pravda)

Time je broj palestinskih žrtava od početka eskalacije sukoba u utorak ujutru povećan na 12, a ranjeno je oko 50 ljudi.

Izraelski mediji javljaju da je odbrambeni sistem "Gvozdena kupola" presreo nekoliko raketa i nije bilo odmah izveštaja o mogućim povredama i šteti.

Sirene su se oglasile najpre na jugu, a potom i severnije u centralnom Izraelu, a stanovnici su čuli jake eksplozije.

Deset Palestinaca poginulo u izraelskim udarima

Izraelska vojska je jutros saopštila da je ciljala grupu ekstremista koji su pokušavali da ispale rakete na Izrael.

Raketiranje je nastavljeno nakon šest sati predaha prošle noći, kada ni jedna raketa nije ispaljena i nije bilo izveštaja o izraelskim vazdušnim udarima.

Posle jučerašnjeg izraelskog ciljanog ubistva komandira palestinskog Islamskog džihada Bahaa Abu el-Ate iz Gaze je na Izrael ispaljeno preko 250 raketa, od kojih je 90 odsto presretnuto, a druge su pale na kuće, poslovne zgrade i puteve pričinivši štetu ali relativno malo povreda, saopštila je izraelska vojska.

U izraelskom napadu poginuo jedan od rukovodećih militanata u Gazi. Izrael je odgovorio osvetničkim udarima, uglavnom protiv jedinica koje ispaljuju rakete ali i na logore za obuku, podzemni tunel za napade na izraelsku teritoriju te nekoliko podzemnih postrojenja za proizvodnju oružja, skladišta i osmatračnice.

Islamski džihad se zarekao da će osvetiti ubistvo komandira, koga je premijer Izraela Benjamin Netanjahu označio "tempiranom bombom", tvrdeći da je odgovoran za nedavne napade na izraelsku teritoriju i da je pripremao nove i, kako je kasno sinoć rečeno, "pravi odgovor" tek sledi.

Ni jedna strana nije pominjala prekid vatre iako su egipatski i zvaničnici UN sinoć rekli da nastoje da se postigne dogovor.

Danas su škole na jugu i nekim delovima centralnog Izraela ostale zatvorene.

Takođe nije dozvoljeno okupljanje više od sto ljudi na zatvorenim lokacijama u pograničnom području, a u području Tel Aviva to se odnosi na okupljanja više od 300 ljudi. U pojasu Gaze takođe nema nastave.

Između izraelske vojske i palestinskih ekstremista tokom dve protekle godine nekoliko puta je izbijalo nasilje i dve strane su indirektno pokušavale da uspostave dugotrajni prekid vatre.

Otkako je islamski ekstremistički Hamas 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze, pobedivši snage lojalne umerenim Fatahu, ratovalo se tri puta. Treći rat 2014. godine trajao je 50 dana.

Hamas je veća organizacija od Islamskog džihada i za sada se nije uključio u sukob i, kako se čini, ni ne želi novi ciklus nasilja s Izraelom, niti izraelska vojska za sada napada ciljeve Hamasa, navodi AP.

Erdogan otvoreno preti. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA