Najnovije

PUTIN OLADIO AMERIKANCE: Nemam planova za susret sa Trampom

Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da je BRIKS faktor stabilnosti u svetskoj politici i ekonomiji i dodao da to nije zatvoren savez i da će njegova uloga rasti.

Vladimir Putin (Foto: Kremlin.ru)

“Radi se o tome da je ova organizacija određeni faktor stabilnosti, ne samo u politici, već i u svetskoj ekonomiji, jer se zalaže za otvorena tržišta, protiv bilo kakvog protekcionizma i tako dalje“, izjavio je Putin nakon završetka samita BRIKS-a.

Pregovori o zabrani raketa srednjeg i kratkog dometa

Putin je saopštio da kinesko rukovodstvo smatra da još nije vreme da se učestvuje u pregovorima Kina-SAD-Rusija o naoružanju.

Ruski predsednik predložio je da se proširi krug zemalja koje bi mogle da se uključe u rusko-američkim pregovorima za kontrolu naoružanja.

“Prvo, tačno je da su Rusija i Sjedinjene Američke Države najveće nuklearne raketne sile na svetu. A drugo, ako se uključi Kina, zašto samo Kina? Hajde da uključimo i Francusku i Veliku Britaniju i ostale zemlje koje su, kao i ona, zvanično priznate kao nuklearne sile“, odgovorio je Putin na pitanje kakav je stav predsednika Kine Si Đinpinga o mogućnosti trilateralnog sporazuma između Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Kine o zabrani raketa srednjeg i kratkog dometa.

O vojno-tehničkoj saradnji sa Indijom

“Isporuka ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400 u Indiju odvija se prema planu, a Delhi nije zatražio da se taj proces ubrza“, rekao je ruski predsednik.

„Što se tiče isporuka S-400, sve ide po planu. Indijski kolega nije tražio da se nešto ubrza“, objasnio je Putin.

On je naglasio da Rusija i Indija nameravaju da nastave da „razvijaju saradnju, uključujući i u oblastima koje se smatraju oružjem zasnovanim na visokoj tehnologiji“.

Sastanak sa Trampom

Na pitanje novinara da li planira da se sastane sa Trampom, Putin je odgovorio da se sastanak ne planira.

Ruski predsednik smatra da bi dolazak američkog predsednika Donalda Trampa u Moskvu za Dan pobede bio ispravan korak sa stanovišta predizborne kampanje u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Što se tiče 9. maja u Moskvi, mislim da bi poseta povodom završetka Drugog svetskog rata za lidera zemlje koja je dala značajan doprinos u borbi protiv nacizma, čak i tokom predizborne kampanje, bila ispravan korak“, naglasio je ruski lider.

O protestima u Boliviji: Zemlja na ivici haosa

Bolivija je na ivici haosa, situacija u ovoj zemlji podseća Libiju, smatra Putin.

„(U Boliviji) praktično nema vlasti. Bezvlašće. Uopšte, podseća na Libiju“, ocenio je predsednik.
On je pri tome naglasio da u situaciji sa Bolivijom ne postoji „direktna invazija spolja“.

„Ali zemlja je na ivici haosa. To je tako alarmantan signal“, dodao je on.

Putin je takođe izrazio nadu da će „zdrav razum i razumevanje interesa ljudi, stanovništva ovih zemalja (Latinske Amerike), odgovornost za položaj građana prevladati“ nad stranačkim ambicijama.

Oslobađanje Sirije od terorista

Nakon što je Rusija započela borbu protiv terorizma u Siriji, podržavajući legitimnu vladu u Damasku, 90 odsto teritorije zemlje oslobođeno je od terorista, rekao je ruski predsednik.

On je naglasio da su ove teritorije stavljene pod kontrolu legitimne vlade Sirije. „Šta smo želeli da postignemo, to smo i uradili“, dodao je ruski lider.
Putin je dodao da su Sjedinjene Američke Države, uključujući i predsednik Donald Tramp, dale svoj doprinos u borbi protiv terorizma u Siriji.

„To treba priznati i otvoreno reći“, konstatovao je Putin.

Istovremeno, ruski lider je istakao da je međunarodna koalicija nekoliko godina „tapkala u mestu“ pre nego što je Rusija došla u Siriju.

Pročitajte OVDE kako su kineski stručnjaci analizirali Putinove lovce.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA