Najnovije

KURDI KAMENOVALI PATROLU, A ONDA SU IH RUSI ZAUSTAVILI: Besna masa ih poštedela, ali ne i Turke! (VIDEO)

Ruske i turske trupe već danima zajedno patroliraju pograničnim pojasom na severu Sirije gde uglavnom žive Kurdi. Patrole su počele u dogovorenom roku od kada su se prošlog meseca o povlačenju kurdskih jedinica iz pogranične zone dogovorili predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan.

Ruska vojska u Siriji (Foto: mil.ru)

Duž sirijsko-turske granice u patrolama ruski deo konvoja čine oklopna vozila "BTR-80", "Tajfun" i "Tigar", dok Turci koriste svoje oklopne transportere "Kirpi".

Rusija takođe koristi helikoptere, koji su prvi put su patrolirali iznad grada Ain Isa, oko kojeg su nedavno kurdske i turske snage vodile žestoke borbe. Sada su ruski helikopteri raspoređeni u vazduhoplovnoj bazi u pograničnom gradu Kamišliju, gde su iz baze iz Latakije prebačeni i protivvazdušni sistemi "Pancir".

Prvih dana su se na internetu pojavili snimci kako lokalni Kurdi kamenjem i trulim voćem i povrćem gađaju oklopna vozila ruske i turske vojske koja nadziru dogovoreno područje.

Ovih je snimaka bilo nekoliko i bile su predmet rasprave na društvenim mrežama. Međutim, jedna snimak sugeriše da ruska vojna policija ima dobar odnos s lokalnim stanovništvom.

To pokazuju zanimljive informacije objavljene 8. novembra na društvenim mrežama. Predstavljena su dva videozapisa koji prikazuju prolazak zajedničke rusko-turske patrole kroz teritorije takozvane "zone bezbednosti" na severu Sirije.

Ranije su kolone turske i ruske vojske susretale s kišom kamenja trulog voća i povrća. Bilo je čak i pokušaja kidanja pričvršćenog mitraljeza na oklopnom vozilu "Tigar" vojne policije ruskog ministarstva obrane.

Međutim, ovoga puta se situacija s blokiranjem puta i kamenovanjem patrola promenila. Na kadru se vidi kako se oklopni automobil, nakon prvog udarca kamena o oklop, zaustavlja pred gomilom Kurda i iz njega mirno izlaze dva ruska vojnika.

Jedan objašnjava nešto meštanima, koji su se okupili kako bi organozovali  "vruću dobrodošlicu". Nakon kratkog razgovora, ruski vojnici se vraćaju u oklopno vozilo "Tigar" i mirno nastavljaju svoj posao.

Nakon prolaska ruskih oklopnih vozila se pojavljuju turska vojna vozila koja su dočekana kišom kamenja. Logično je zaključiti kakav je sadržaj razgovora bio ruske vojske i lokalnih Kurda, koji su pažljivo gađali turska vozila, a "poštedeli" ruska.

Agresija kurdskog stanovništva je postala usmerenija, budući da je Ankara okupirala deo sirijske teritorije koji je njihov dom i njihovo vlasništvo.

Što se tiče Turaka, ni oni nisu ničim ugroženi ovim napadima, jer im oklopni transporteri "Kirpi" opružaju punu zaštitu od ovakvih "zaseda". Snimci su važni jer demantiraju medijske natpise i priče na društvenim mrežama o mržnji Kurda prema Rusima, koja nije ništa manja od mržnje prema Turcima, što očigledno nije tačno.

Pogledajte OVDE kako izgleda desant ruske vojske na američku bazu u Siriji.

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA