Najnovije

FRANCUZ RADIO AMERIKANCIMA IZA LEĐA: Grenel nije znao da će Makron organizovati sastanak između Vučića i Tačija

Specijalni izaslanik Donalda Trampa, Ričard Grenel nije bio obavešten o sastanku koji francuski predsednik Emanuel Makron organizovao sa Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem.

Makron i Vučić (Foto: Predsednik.rs)

Dik Kustin, koji je član kabineta specijalnog izaslanika predsednika SAD za pregovore Srbije i tzv. Kosova, ambasadora Ričarda Grenela, potvrdio je da Francuzi nisu kontaktirali Amerikance povodom Tačijevog poslednjeg sastanka sa Vučićem.

Makron nije kontaktirao Grenela ni povodom planova oko mogućeg sastanaka između predstavnika tzv. Kosova i Srbije u januaru 2020. godine, inicijative koju je najavio Aleksandar Vučić nakon sastanka sa šefom francuske države u Parizu.

Vučić je rekao i da su se sa predsednikom Francuske dogovorili da u decembru, nakon formiranja vlade u Pripštini, obave telefonski razgovor kako bi razmotrili Makronov plan za sastanak u januaru sledeće godine. Takođe je naglasio da Francuska želi da igra ključnu ulogu u dijalogu između tzv. Kosova i Srbije.

“Ambasador nije bio u kontaktu sa predsednikom Francuske u vezi sa bilo kojim sastankom“, potvrdio je Kustin.

Sastanak Tačija i Vučića održan je u četvrtak uz posredovanje Emanuela Makrona.

Nakon sastanka, Tači je rekao da je tzv. Kosovo spremno za sporazum sa Srbijom i međusobno priznanje. Vučić je, međutim, rekao da konačni sporazum treba potpisati uz kompromis, a istovremeno je rekao da se raspravljao sa Tačijem u prisustvu francuskog predsednika.

Američko-francuski odnosi su poljuljani nakon posete Donalda Trampa Francuskoj. Šef Bele kuće rekao je da će bez Amerikanaca, Francuzi sada govoriti nemački jezik, aludirajući na američku podršku pri oslobađanju francuske države od Hitlera.

Od tada su se pojavile i druge međusobne optužbe između SAD-a i zemalja EU, ponajviše oko sredstava koja su utrošena za funkcionisanje Severnoatlantske alijanse. Tramp je rekao da bi EU, ukoliko želi zaštitu od najvećeg svetskog vojnog saveza, trebalo da usmeri više resursa NATO-u.

Sa druge strane, ulogu u postizanju konačnog sporazuma između tzv. Kosova i Srbije, osim Francuza i Amerikanaca imaju i Nemci.

Američki ambasador u Berlinu, Ričard Grenel, nastavlja da se fokusira na Prištinu i Beograd.

Kustin je potvrdio da je Grenel u stalnom kontaktu s liderima na Kim i u Srbiji i da je njegov cilj i dalje promovisanje ekonomskog razvoja koji će region učiniti samoodrživim.

“Specijalni izaslanik predsednika, ambasador Grenel, je u stalnoj komunikaciji sa zvaničnicima, poslovnim ljudima i drugima na KiM i Srbiji. On ostaje fokusiran na stvaranje uslova za ekonomski razvoj kako bi se region usmerio prema bezbednosti, razvoju i stabilnosti”, ističe Kustin.

Pročitajte OVDE šta su rekli pojedini predstavnici opozicije povodom Međunarodnog dana tolerancije.

Izvor: Kosev

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA