Najnovije

ZAPADNA ALIJANSA U PANICI: NATO u strahu od Kine i Rusije povećava aktivnost u kosmosu

NATO se sprema da posveti više pažnje kosmičkom prostoru, zato što savremene vojne operacije sve više zavise od kosmosa, a Alijansa strahuje od tehnologije za borbu protiv satelita koju razvijaju Kina i Rusija, piše "Špigl".

Satelit u kosmosu (Foto: Jutjub)

NATO namerava da poveća svoju aktivnost u kosmičkom prostoru, a odluka o tome trebalo bi da bude doneta na sastanku šefova diplomatije zemalja NATO-a sledeće sedmice i na samitu lidera zemalja NATO-a početkom decembra.

Na taj način u okviru NATO-a kosmički prostor će dobiti isti status kao zemlja, vazduh, voda i sajber-prostor. Prema navodima lista, to znači da će napad na bilo koju članicu NATO-a u kosmosu rezultirati aktiviranjem punkta o kolektivnoj bezbednosti.

"Špigl" navodi da je razlog za takav korak to što savremene vojne operacije sve više zavise od kosmosa, a pre svega od upotrebe satelita. NATO odavno strahuje od toga da bi zemlje poput Kine i Rusije mogle da razrađuju sisteme za borbu protiv satelita. 

List navodi da na jačanju vojnog kosmičkog programa pre svega insistiraju SAD, kao i Francuska. Američki predsednik Donald Tramp je čak govorio o mogućem stvaranju zasebnih kosmičkih snaga SAD.

Prema informacijama "Špigla", u ovom trenutku u kosmosu je aktivno oko 2.000 satelita. NATO ne raspolaže neposredno nijednim od njih, ali ih imaju zemlje-članice Alijanse.

Pročitajte OVDE šta se trenutno dešava u Boliviji.

rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA