Najnovije

DRAMA SE NASTAVLJA: Kijev ne odustaje od tužbe protiv Rusije u Hagu! Kremlj odbacuje optužbe!

Kijev neće odustati od planova da pozove Rusiju na odgovornost u okviru Međunarodnog tribunala za pomorsko pravo, čak i posle povratka u svoju zemlju ukrajinskih vojnih brodova koji su zaplenjeni tokom incidenta u Kerčkom moreuzu, izjavila je zamenica ministra spoljnih poslova Ukrajine za evropske integracije Elena Zerkalj. 

Krim (Foto: ria.ru)

„Dok se 'Nikopolj', 'Berdjansk' i 'Jani Kapu' vraćaju kući u Odesu, tim Ministarstva spoljnih poslova kreće u Hag gde će se već u četvrtak održati prvo saslušanje arbitražnog suda u slučaju povrede imuniteta tri ukrajinska vojna broda i 24 člana njihove posade (Ukrajina protiv Ruske Federacije) Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o pomorskom pravu“, napisala je Zerkaljeva na svom nalogu na Fejsbuku.

Poki «Nіkopolь», «Berdяnsьk» і «Яni Kapu» prяmuюtь dodomu v Odesu, komanda Mіnіsterstva zakordonnih sprav prяmuє v...

Posted by Lana Zerkal on Monday, November 18, 2019

Ona je istakla da predaja brodova ne znači da će Kijev odustati od namere da Rusiju pozove na odgovornost pred sudom.

Ranije je objavljeno da ukrajinski brodovi „Berdjansk“, „Nikopolj“ i tegljač „Jani Kapu“ napustili sidrište u luci Kerč u pratnji ruskih brodova i da se očekuje da oni budu predati ukrajinskoj strani u neutralnim vodama.

Šta kaže Kremlj

Predavanje Ukrajini brodova, zadržanih pre godinu dana, zbog kršenja ruske granice, nema nikakve veze sa međunarodnim sudom, izjavio je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Ne, to nema nikakve veze sa međunarodnim sudom“, odgovorio je Peskov na pitanje koji je uzrok predavanja brodova Ukrajini i da li je to vezano sa odlukom međunarodnog suda.

„Što se tiče predavanja brodova, znate da su oni povredili državnu granicu Ruske Federacije. Stoga se time bave naši graničari i Federalna služba bezbednosti, pa vas molim da tražite komentare tamo“, dodao je predstavnik Kremlja.

Incident u Kerčkom moreuzu

Tri broda ukrajinske ratne mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ 25 novembra su, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekla državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Privedeno je 24 ukrajinska vojnika, uključujući dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinirali provokacije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je ovaj incident provokacijom povezanom sa niskim rejtingom tadašnjeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka uoči izbora, na kojima je, na kraju, pobedio Vladimir Zelenski.

Međunarodni tribunal za pomorsko pravo UN u subotu 25. maja je zatražio od Rusije da oslobodi ukrajinske mornare i brodove koji su zaplenjeni u Kerčkom moreuzu. Pri tome tribunal ne smatra da je potrebno da se od Moskve zahteva da prekine krivični postupak. Osim toga, tribunal je odlučio da Rusija i Ukrajina moraju najkasnije do 25. juna da podnesu izveštaje o događajima u Kerčkom moreuzu. Ranije je ruska strana saopštila da neće učestvovati na saslušanjima, jer tribunal nema nadležnost za razmatranje ukrajinske tužbe.

Bajden nije besan pas, nešto je bolji od toga Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA