Najnovije

Hrvatske tajne službe ruše Balkansku uniju!?

Obaveštajne strukture iz Hrvatske, zajedno sa službama Crne Gore, Albanije i lažne države Kosovo, pokušavaju da po svaku cenu sruše projekat balkanske unije, koji se realizuje na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Jutjub)

Razlozi su, prema informacijama iz obaveštajnih krugova, dvojaki: politički i ekonomski. Na prvom mestu smeta im što inicijativa dolazi od srpskog predsednika, čime Vučić i naša zemlja cementiraju ključnu poziciju u regionu. S druge strane, ako se formira veliko zajedničko balkansko tržište, ono bi ekonomski moglo bukvalno da pojede Hrvatsku.

Do sličnog zaključka u svojoj analizi došao je i IFIMES, međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije u LJubljani. U dokumentu pod nazivom "Zapadni Balkan 2019: balkanska inicijativa za 21. vek" navode da postoje ozbiljni razlozi za zabrinutost jer su, tvrde, obezbeđene znatne količine novca usmerene na diskreditovanje mini-Šengena.

- Pojedine obaveštajne i kriminalne strukture iz Crne Gore, Albanije i Kosova bliske vlastima u sva tri centra, kao i određeni delovi međunarodne zajednice i sa istoka i sa zapada, učiniće sve da zaustave uspostavljanje malog Šengena, kao i da proizvedu nestabilnost i krizu, pre svega u Srbiji, i na taj način da pokušaju na nelegalan način da promene vlast u toj zemlji - navodi se u analizi.

IFIMES, doduše, ne pominje Hrvatsku, ali to je samo zato što se analiza odnosi isključivo na područje zapadnog Balkana.

Dugogodišnji obaveštajac, potpukovnik u penziji LJuban Karan kaže da je postalo sasvim jasno da će mini-Šengen unaprediti region i da će ekonomski i u svakom drugom pogledu ojačati Srbiju.

- Hrvatskoj se smanjuju ekonomske šanse u ovom regionu i gubi se čvrsto savezništvo država u regionu koje su u dogovoru sa Hrvatskom podrivale Srbiju. Ključne pozicije na zapadnom Balkanu, ako dogovor uspe, preuzima Srbija - ističe Karan.

Bivši šef beogradske policije Marko Nicović dodaje da su se regionalne obaveštajne službe digle na noge jer se plaše dominantne uloge Srbije u tom procesu.

- Srbija kao zemlja koja u regionu ima najveći broj stanovnika, najjaču privredu i politički dobro stoji i na istoku i na zapadu velika je pretnja planovima Crne Gore, Hrvatske i Prištine - navodi Nicović.

Bivši obaveštajac Božidar Spasić kaže da je u Hrvatskoj ideja predsednika Vučića o mini-Šengenu izazvala pravi politički bum.

- Izdat je nalog hrvatskim agentima da ne samo ispituju namere i činjenice oko ovog projekta već da pomoću svoje agenture od uticaja takozvanih mokrih poslova rade sve na miniranju projekta - poručuje Spasić.

1. Uvođenje sistema koji omogućava putovanje između zemalja samo uz posedovanje lične karte

2. Zajedničke radne dozvole, koje će omogućiti ljudima da rade u sve tri zemlje bez dodatnih procedura (ova mera će direktno podići dostupnost radne snage, što će dovesti do povećanja atraktivnosti celog regiona za privlačenje novih investicija)

3. Sve inspekcijske službe (posebno fitosanitarna i veterinarska) zbog slobodnog i brzog protoka robe radiće 24 sata

4. Planirano je objedinjavanje i formiranje zajedničkog paketa dokumentacije potrebnog za tranzit roba u okviru zemalja članica, što će podrazumevati smanjenu papirologiju

5. Predviđeno međusobno priznavanje profesionalnih kvalifikacija u okviru zemalja članica inicijative, kao i podsticanje razmene studenata i pokretanje zajedničkih projekata za istraživanje i razvoj

6. Uspostavljanje mini-Šengena. Stranci koji bi došli u Beograd mogli bez dodatnih viza da putuju u ostale zemlje članice ove inicijative i obratno. Do kraja godine građani Srbije i Albanije moći će da putuju samo uz ličnu kartu

7. Srbija, Albanija i Severna Makedonija planiraju jačanje prekogranične saradnje u oblasti borbe protiv transnacionalnog kriminala i terorizma putem saradnje u oblasti migracija kao i uzajamne pomoći u vanrednim situacijama

Prema rečima potpredsednika parlamenta Vladimira Marinkovića, ova inicijativa najviše je zasmetala Hrvatima.

Marinković: Smeta im što je Srbija nesporni politički i ekonomski lider regiona

- Prvenstveno zbog toga jer im smeta što je Srbija nesporni politički i ekonomski lider regiona i svakodnevno jača svoju geopolitičku poziciju. Zahvaljujući predsedniku Vučiću, Srbija će i ove godine biti šampion po nivou stranih direktnih investicija i po privrednom rastu ne samo u regionu nego i na nivou cele Evrope, a formiranje mini-Šengena će još osnažiti ekonomski uticaj Srbije i pojačati našu konkurentnost - zaključuje Marinković.

Pročitajte OVDE  ko to tvrdi da je Hašim Tači Srbin.

Izvor: Srpski telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA