Najnovije

OŠTRA REAKCIJA MILOŠA JOVANOVIĆA: Najavljena promena Zakona o referendumu korak ka priznanju nezavisnosti tzv. Kosova

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović saopštio je da je najavljeno donošenje novog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi u funkciji planirane promene Ustava i "završnog čina izdaje državnih interesa priznanjem secesije tzv. Kosova".

Miloš Jovanović (Foto: Jutjub)

Jovanović, koji je i član Predsedništva pokreta Metla 2020, oštro se usprotivio usvajanju novog Zakona.

"Bude li predloženi Zakon usvojen u Narodnoj skupštini, sve stranke vladajuće većine će se definitivno samoodrediti kao antidržavne, antinacionalne i nedemokratske", naveo je lider DSS.

Navodeći da je apsolutno neprihvatljivo ukidanje aktuelnog rešenja, koje predviđa da je referendum uspešan ukoliko više od polovine građana izađe na glasanje, Jovanović kaže da se na taj način obesmišljava referendum kao forma neposrednog učešća građana u donošenju najvažnijih odluka, kao što su promena granica Srbije i promena Ustava.

"Obrazloženje predlagača Nacrta zakona o referendumu i narodnoj inicijativi da se uslov natpolovične izlaznosti briše kako bi se novi zakon uskladio sa Ustavom - jednostavno ne stoji. Ustav ne propisuje potreban broj izašlih glasača da bi referendum bio punovažan, već samo naznačava da se odluka donosi većinom izašlih birača", istakao je Jovanović.

Pročitajte OVDE zašto srpske vlasti planiraju da promene Zakon o referendumu.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA