Najnovije

TURCI USPELI DA UHVATE RUSE NESPREMNE! Zavetovali se na nastavak operacije "Proleće mira"!

Izjava turskog ministra inostranih poslova Mevluta Čavušoglua o neuspehu Rusije da ispuni svoja obećanja i njegove pretnje da će nastaviti vojnu operaciju Ankare na severu Sirije bile su iznenađujuće, izjavio je u utorak novinarima portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu (Foto: jutjub)

„Rusko ministarstvo odbrane iznenadilo se kad je čulo izjavu turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua o navodnom ruskom ispunjenju svojih obećanja, kao i o njegovim pretnjama o operaciji na severu Sirije“, rekao je. „Izjava turskog vrha diplomate koja poziva na vojne aktivnosti može povećati tenzije na severu Sirije umesto da ih ublaži u skladu sa zajedničkim memorandumom koji su potpisali predsednici Rusije i Turske“, dodao je Konašenkov.

Prema turskom listu Jeni Safak, Čavušoglu je u ponedeljak rekao da je Ankara spremna da nastavi operaciju “Proleće mira” na severu Sirije u slučaju da jedinice za zaštitu Kurda, vođene od strane Kurda, ne uspeu da povuku svoje borce sa tursko-sirijske granice. Turski ministar spoljnih poslova takođe je optužio Vašington i Moskvu da nisu poduzeli potrebne korake u okviru sporazuma koje su postigli s Ankarom.

9. oktobra Turska je pokrenula vojnu invaziju na sever Sirije, nazvavši je operacijom Proleće mira, a izvele su je oružane snage Turske i Slobodna sirijska vojska podržana od Ankare. Turska vlada tvrdila je da joj je cilj bio da očisti pogranično područje onoga što naziva "teroristima" (široka oznaka kurdskih snaga u Ankari) i uspostavi 30 km dugačku tampon zonu na severu Sirije, gde živi preko 3 miliona sirijskih izbeglica, koji su odbegli u Tursku. Damask je označio operaciju kao agresiju, a međunarodna zajednica je osudila potez Ankare.

17. oktobra, Sjedinjene Države, koje je zastupao potpredsednik Majk Pence, postigle su sporazum sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o pauziranju operacije. Turska je pristala na 120-satno primirje kako bi kurdske jedinice koje čine koaliciju Sirijskih demokratskih snaga mogle da napuste područja pogranične bezbednosne zone koju Ankara pokušava da stvori.

22. oktobra, predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potpisali su memorandum o zajedničkim akcijama za rešavanje situacije na severoistoku Sirije. Jedinice ruske vojne policije i sirijske trupe raspoređene su u područja u blizini zone “Proleća mira” u Turskoj. Kurdskim jedinicama je dato 150 sati da se povuku iz zone dužine 30 km duž granice sa Sirijom i Turskom.

Povlačenje je završeno do 29. oktobra, a 1. novembra ruska vojna policija i turske trupe pokrenule su zajedničke patrole u ​​oblastima istočno od reke Eufrat.

Koja dva ključna grada je oslobodila Sirijska arapska vojska, pročitajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA