Najnovije

Pogledajte kako su Rusi i Srbi uništili vazdušne ciljeve raketama R-60M i topovima GŠ-30 (VIDEO)

Svi vazdušni ciljevi su oboreni dejstvom lovačke avijacije koja se sastojala od aviona Mig-29SMT i MiG-29UB. Tom prilikom je upotrebljeno naoružanje koje je poznati srpskim pilotima. VazDUšni ciljevi su uništeni raketama klase vazduh-vazduh koje imaju samonavođene infracrvene bojeve glave.

Bars 2019 (Foto: Jutjub)

U drugoj etapi zajedničke vojne vežbe „BARS-2019“ koja se realizuje u Astrahanskoj oblasti, ruski i srpski piloti su izveli gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru. Tom prilikom upotrebljeno je nekoliko aviona MiG-29SMT i MiG-29UB (dvosedi), koji su dejstvovali standardnim raketama, uključujući i avio-topove.

U okviru vežbe bilo je planirano da piloti na lovcima MiG-29SMT i MiG-29UB realizuju svoje zadatke u mešovitim sastavima. Scenarijom vežbe je obuhvaćen širok spektar zadataka. Na vežbi su se obradile celine kao što je taktika presretanja vazdušnog cilja, elementi vazdušnog boja, izvođenje kompleksnih manevara kao i primena ubojnih sredstava klase vazduh-zemlja.

Što se tiče segmenta vežbe koja se tiče borbe protiv vazdušnih ciljeva, uspešno su oborene imitacije aviona i drugih vazdušnih objekata. Dejstvo je ostvareno raketama klase vazduh-vazduh kratkog dometa R-60M i avionskih topova GŠ-30 (kal.30mm).

Pored ovog segmenta vežbe na poligonu Ašuluk je realizovano i gađanje zemaljskih ciljeva. Srpske posade su imale priliku i da se oprobaju u klasičnim bombarderskim zadacima neposredne vatrene podrške trupama ne zemlji, što u ruskoj armiji uglavnom izvode “jurišnici”.

Raketa R-60 spada u kategoriju oružja vazduh-vazduh kratkog dometa. Konstruisana je 70-ih godina prošlog veka u bivšem SSSR-u. NJen proizvođač je Tbiliski vazduhoplovno-raketni zavod.

Po svom obliku spada u tip rakete koje su dizajnirana u tzv. “patka” šemi. Dobra izbalansirana aerodinamika i krila za stabilizaciju leta, obezbedili su raketi veliku pokretljivost i manevarsku sposobnost prilikom potere za ciljem. Pokreće je motor na čvrsto gorivo PRD-259 čiji životni vek po startu rakete nije duži od 5 sekundi. Ovo je dovoljno da raketa pogodi cilj na maksimalnoj daljini do 10km, koliko iznosi njen efektivni domet. Na cilj se navodi pomoću samonavođene bojeve glave koja traži toplotni-infracrveni odraz.

Modernizovana verzija R-60M je opremljena nešto otpornijom bojevom glavom “Komar-M” (OGS-75) koja još efikasnije zahvata svoj cilj. Pored unapređenog seta za navođenje R-60M nosi i težu bojevu glavu mase 3,5 kilograma. Verovatnoća pogotka zahvaćenog cilja sa raketom R-60M je 90%.

Zajednička vazduhoplovna vežba BARS (Bratstvo Aviatorov Rosiji i Serbiji) je sada već tradicionalna vežba koja je, počevši od 2015. izvođena svake godine. Ovo će biti peti BARS a do sada je gostovanje bilo naizmenično. Prva vežba BARS-2015. održana je u Ruskoj Federaciji.

Ruski raketni sistemi koji su dopremljeni u Srbiju povodom vojne vežbe "Slovenski štit 2019" i dalje je tema broj jedan u NATO savezu, a mogli bi u Beogradu da ostanu zarobljeni na duži period.  Pročitajte OVDE  sve detalje o tome.

Izvor: bog-rata. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA