Najnovije

ZAR SE NISU POVUKLI? SAD planira da uspostavi novu bazu u istočnom Deir Ez Zoru! Saznajte sve detalje!

Sjedinjene Države bi mogle da planiraju da uspostave novu bazu na bivšem sirijskom mestu protivvazdušne odbrane u istočnoj pokrajini Deir Ez Zor, objavio je 2. novembra blog Deir Ez Zor 24.

Deir Ez Zor (Foto: Jutjub/Pravda)

Lokalni izvor rekao je pro-opozicionom blogu da je konvoj američkih trupa, uključujući savetnike i zvaničnike, posetio bazu 113. brigade protivvazdušne odbrane u severnom Deir Ezzoru i prikupio informacije i fotografije.

"Informacije koje kruže naseljem Deir Ez Zor, koji je pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i Međunarodne koalicije, govore da Amerikanci nameravaju pretvoriti 113. brigadu u novu američku bazu", citirao je Deir Ez Zor 24 izvor koji kaže.

Baza 113. brigade bila je jedno od najvećih nalazišta Sirijskih arapskih snaga vazdušne odbrane na severoistoku Sirije. Nekoliko sovjetskih sistema protivvazdušne odbrane SA-6 i Šilka samohodni, radarsko navođeni protivavionski oružni sistemi (SPAAG) bili su postavljeni tamo.

Godine 2013., bazu su napale i zauzele zajedničke snage Slobodne sirijske vojske (FSA) i ogranak Al-Kaide u Siriji, Front al-Nusra.

Uspostavljanje nove američke baze u Deir Ez Zoru čini se kao dodatak novoj politici Vašingtona na severoistoku Sirije, koja se zasniva na kontroli naftnih polja razrušenih ratom.

Automobil bomba eksplodirao je 2. novembra u okupiranom gradu Tel Abijad na severu sela Raka, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR). PročitajteOVDE  sve detalje. Pogledajte video.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA