Najnovije

Šapić prelomio, izlazi na izbore

Lider Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić je prelomio i definitivno izlazi na vanredne parlamentarne izbore koji će se održati krajem marta.

Šapić (Foto: Jutjub)

Šapić je tako praktično prvi opozicionar koji je doneo odluku da, pored lokalnih, učestvuje i na parlamentarnim izborima. Izvor blizak predsedniku opštine Novi Beograd kaže da je mesecima unazad Šapić razmišljao o tome šta mu je pametno da uradi, da je razgovarao sa saradnicima i da odluka nije nimalo lako doneta.

- Razgovori su trajali dugo, sve do prošlog četvrtka, kada je konačno prelomio i rekao da ide na izbore. O svemu tome obavestio je tek nekoliko najbližih ljudi - kaže sagovornik.

Šapić je razgovarao sa saradnicima, ali i sa kandidatima koji bi se mogli naći na listi njegovih potencijalnih poslanika. Iako je prvobitna ideja bila da o izlasku na izbore odluči kada oni budu raspisani, procenio je da bi tako izgubio dosta vremena za pripremu kampanje i pozicioniranje na političkoj sceni.

- Hteo je da bude prvi koji će jasno reći da izlazi na izbore, zato je i požurio kako na njega ne bi uticale eventualne odluke drugih političkih subjekata - otkriva izvor.

Pre nego što je odlučio da izađe na izbore, lider SPAS-a vodio je ozbiljne razgovore sa Demokratskom strankom Srbije, ali oni nisu urodili plodom i nakon nekoliko nedelja, Šapić je  rekao da od dogovora o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima nema ništa, ali da sa Milošem Jovanovićem i DSS-om ostaje u korektnim odnosima.

Pre samo dve nedelje u intervjuu Šapić je rekao da je izvestan izlazak na novobeogradske izbore, kao i na lokalne izbore u još nekim beogradskim, ali i u opštinama u Srbiji gde proceni da može da napravi dobar rezultat.

Na konstataciju da se iz poslednjih izjava može zaključiti da je u tom trenutku bio bliži odluci da odustane nego da izađe na parlamentarne izbore, rekao je:

- Nisam ni bliže ni dalje bilo kakve odluke nego pre par meseci. Ili vas je utisak tada varao ili vas sad vara, ali svakako vas je negde prevario.

I bio je u pravu.

Poslednje istraživanje agencije Faktor plus kaže da Šapić i SPAS imaju 4,1 odsto i da su najbliži cenzusu, iznad kojeg su u ovom trenutku Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Pokret slobodnih građana u koaliciji sa Strankom moderne Srbije, ukoliko odluče da izađu na izbore.

Srpska napredna stranka nije na vlasti u pet opština - Paraćin, Šabac, Stari grad, Čajetina i Novi Beograd. Ako se pogledaju rezultati lokalnih izbora iz 2016. godine, vidi se da je Šapić u svojoj opštini osvojio oko 40.000 glasova, što je više nego pobednici u sve četiri preostale opštine. Uz to, Šapić je pojedinačno druga po snazi politička opcija u Beogradu. Na izborima za Grad Beograd, on je osvojio oko devet odsto glasova ili blizu 74.000.

Faktor plus: Građani protiv bojkota

Odluku o izlasku na izbore ili bojkotu u narednom periodu trebalo bi definitivno da donesu i ostale stranke. Inače, kako je objavila agencija Faktor plus, više od 60 odsto građana od onih koji inače izlaze na izbore nije za bojkot i tvrdi da će izaći na glasanje, dok je "za" 14 odsto i oni sigurno neće na birališta. NJih 12 odsto podržava bojkot, ali još nije donelo odluku hoće li glasati, dok 11 procenata nije dalo odgovor.

Bivši ministar dobio dva miliona dolara za priznavanje nezavisnosti Kosova? Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA