Najnovije

OBAVEŠTAJNE IGRE BEZ GRANICA: Iz čije kuhinje nam stiže najnovija afera špijuniranja?

Srbija kao zemlja koja nije u NATO-u i zemlja koja je jedna od retkih koja ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji niti ima nameru da to učini se nalazi usred obaveštajnog rata.

Ruski špijun u Srbiji (Foto: Jutjub)

Piše: Mr Vladimir Prebiračević – Direktor srpsko-ruskog centra Majak

Taj rat traje stalno sa više ili manje inteziteta. Preko naše zemlje se prelamaju interesi velikih sila, ali i zemlje iz regiona su prisutne sa svojim kapacitetima.

Vojno jačanje naše zemlje izuzetno zabrinjava sve u našem okruženju ali i one zemlje na zapadu koje konstantno rade na tome da nas drže što nerazvijenije i što bespomoćnije. Nikome nije u interesu jaka Srbija osim nas Srba. Zato se moraju jačati ekonomski i vojni potencijali naše zemlje kako bi bili faktor odvraćanja potencijalnih agresora. Naša zemlja svakako nije faktor koji bi narušavao regionalnu stabilnost i ni na koji način ne preti nikome u svom okruženju.

Postoji strah komšiluka od našeg jačanja na svim planovima ne zbog toga što postoji pretnja da ćemo ih napasti vojno nego od sopstvenih kompleksa jer država Srbija izlazi iz onih problema koje je imala godinama koje su nadamo se iza nas i polako ih prestižemo po svim pitanjima i zauzimamo mesto koje nam sa pravom pripada a to je lidersko mesto u regionu. Ali uvek postoji opasnost da nas povuku nazad u blato i tome se moramo odupreti svim silama.

Sadašnji događaji oko aktuelne špijunske afere koja izgleda kao nadogradnja na konstantne napade na namensku industriju koja iz godine u godinu raste i nikako ne može da bude slučajna. Utim napadima su mete i najviši državnici ove zemlje. Ministri odbrane i policije kao i Predsednik zemlje su pod konstantnim pritiskom u svakodnevnim napadima. Obzirom da slučajnosti ne postoje uopšte ne čudi da se sada u medijima pojavljuje snimak događaja od prošle godine u kojima su akteri obaveštajci iz Rusije i izvesni oficir vojske Srbije, a za koje smo čuli u obraćanju Predsednika Vučića da naše službe znaju za to i ne samo za to nego i za desetine drugih susreta i sa drugim pripadnicima obaveštajnih službi različitih zemalja. Što znači da naše službe rade svoj posao.

Specijalni ratovi traju pod plaštom mira i dok vojske miruju obaveštajni kapaciteti uvezani sa medijskim pokušavaju da naprave štetu kako na naše odnose sa jednim od retkih istinskih saveznika naše zemlje a to je Rusija tako i u drugim oblastima politike privrede i svim drugim oblastima.. Pokušaj koliko vidimo nije uspeo i nadamo se da neće nikada uspeti. Predsednik je te kanale nazvao obaveštajnom kanalizacijom i stav je prema tome veoma jasan. Sve se čini da se nanese šteta saradnji naše dve bratske zemlje i postignu ciljevi koji nisu u našem interesu.

Kada su ovako osetljive stvari u pitanju treba biti pažljiv i detaljan u analizi. Ono što se može primetiti je da su pojedini mediji celodnevno vrteli vest koja za naše bezbednjake i nije
nova vest. Predsednik Vučić je izneo veoma zanimljiva zapažanja o povezanosti spinovanih vesti o namenskoj industriji pogotovo. Pokušaj krađe tehničke dokumentacije iz naše fabrike municije je mnogo veći problem nego nešto što je bilo pre godinu dana i mora se odati priznanje našim službama na efikasnosti u sprečavanju takvih nedela.

Nije sporno da tajne službe mnogih zemalja rade na našem prostoru jer smo im veoma zanimljivi sa svih aspekata kako vojnih tako i političkih, ekonomskih i svih drugih. Posao njihov je jasan ali i posao naših službi je da ono što je tajno ostane tajno.  Što smo jači to ćemo više biti na udaru obaveštajnih agencija zemalja koje nam svakako ne želedobro a to pokazuju konstantno već trideset godina. Mi rezervni otadžbinu nemamo i moramo štititi i jačati ovu koju imamo.

Pročitajte OVDE šta Zoran Dragišić kaže o aferi koja trese Srbiju.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA