Najnovije

"STALNO RUSIJA NEŠTO KRŠI": Lavrov o predlogu zabrane učešća ruskih sportista na takmičenjima

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, komentarišući preporuke VADA-e (Svetska antidoping agencija) da se RUSADA (Ruska antidoping agencija) prizna kao neusaglašena sa antidoping kodeksom, rekao je da Moskva namerava da održi „potrebu za iskrenim razgovorom“.

Sergej Lavrov (Foto: ria.ru)

"Postoje ljudi koji žele da Rusiju premeste sa pozicije branioca, na poziciju optuženog. Štaviše, optuženi je, u stvari, svuda i svugde, bez obzira na to u kom međunarodnom segmentu to uzmete - sukobi, ekonomija, energija, gasovodi... Stalno Rusija nešto krši ili čini, čini nešto što je neprofitabilno za jednu ili više zapadnih zemalja", rekao je ministar, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, ne treba donositi „ishitrene zaključke“, jer zaključci odbora Svetske antidoping agencije nisu konačni, a njegovu odluku će dalje razmotriti izvršni odbor.

Preporuke VADA-e

Dan ranije, VADA-in odbor za poštovanje zakona je predložio da Rusija bude suspendovana sa međunarodnih takmičenja na četiri godine, odnosno da se u Rusiji zabrani održavanje glavnih turnira, da se oduzme reprezentaciji mogućnost da se takmiči pod sopstvenom zastavom i da se dozvoli da se takmiče samo „čisti“ sportisti pod neutralnom zastavom.

Izvršni odbor VADA doneće konačnu odluku 9. decembra.

Svetska antidoping agencija već je oduzela status RUSADA-i 2015. godine. Moguće obnovljanje statusa je odobreno u septembru 2018. godine, pod uslovom da stručnjaci VADA-e dobiju bazu podataka moskovske antidoping laboratorije. Sada se sumnja da Rusija navodno manipuliše tim informacijama. Prema navodima, baza koja je dostavljena u januaru je navodno drugačija od one koju je VADA već imala.

Ruska strana je odgovorila na 31 pitanje o tome. Prošle nedelje je Odbor za poštovanje zakona pregledao izveštaje i ekspertske izveštaje i predložio da se RUSADA-i oduzme status.

Turska upozorena iz SAD da je sa početkom testiranja radara S-400 prešla novu crvenu liniju! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA