Najnovije

NEMAČKA VLADA POD ZNAKOM PITANJA! Koalicija Angele Merkel pred raspadom? Evropa strepi od odluke socijaldemokrata

Nemačke socijaldemokrate u drugom krugu glasanja 6. i 7. decembra biraju novog rukovodstvo. Za 425.000 članova to je ujedno i pitanje da li će ostati u vladajućoj koaliciji sa CDU ili će stranka skrenuti ulevo.

Angela Merkel (Foto: Jutjub)

Prošlo je skoro pola godine otkako je Andrea Nales, bivša predsednica Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), nakon debakla svoje stranke na više pokrajinski izbora, kao i na izborima za Evropski parlament, podnela ostavku. Prema istraživanjima javnog mnjenja, SPD ima samo oko 12 do 14 odsto podrške birača u Nemačkoj. Pritom je Nalesova bila čak treća predsednica stranke za samo dve godine, piše "Dojče vele".

Nakon tih poraza na izborima i ostavke Andree Nales, zaprepašćenje i zbunjenost u SPD-u bili su toliki da se, na prečac postavljeno prelazno rukovodstvo stranke odlučilo za neobičan korak: 425.000 članova stranke glasanjem odlučuje ko će ubuduće da vodi SPD. Jedini uslov je bio da bi to trebalo da bude tim o dvoje ljudi sastavljen od jednog muškarca i jedne žene.

Odluka pada u drugom krugu

U prvom krugu bilo je tesno. Sa 23 odsto osvojenih glasova pobedio je duo – savezni ministar finansija Olaf Šolc i političarka iz Brandenburga Klara Gajvic. Odmah iza njih su bivši ministar finansija Severne Rajne Vestfalije Norbert Valter-Borjans i poslanica u Bundestagu Saskija Esken s nešto više od 21 odsto osvojenih glasova.

S obzirom na to da nijedan tim nije osvojio natpolovičnu većinu, ide se u drugi krug. A u drugom krugu bi ujedno mogao da bude određen i budući politički smer Socijaldemokrata. Ta dva tima koji su u finalu imaju, naime, drugačije planove i vizije.

Kurs ulevo?

- Tokom poslednjih 20 godina bili smo svedoci da je ta stranka pala sa oko 40 na 14 odsto podrške građana. To se dogodilo zato što se predugo upuštala u nešto što moramo da nazovemo neoliberalizmom- kritikovao je Valter-Borjans. SPD je od 2005. sada po treći put zajedno s CDU i CSU u nemačkoj vladi koju predvodi Angela Merkel (CDU). Valter-Borjans smatra da je u ovo vreme kompromisa SPD izgubio svoj levi politički profil.

On želi to da promeni zajedno sa Saskijom Esken. NJih dvoje deo su levog krila SPD-a. Smatraju da bi stranka morala ponovo da bude tu za one koje u društvu nema ko da predstavlja. Valter-Borjans i Esken zahtevaju konkretno ukidanje svih sankcija za nezaposlene, jasno povećanje minimalne plate i uvođenje poreza na imovinu.

Ponoviti pregovore o koalicionom sporazumu?

To bi moglo da ima posledice i po koaliciju sa CDU/ CSU.

- Verujem da će na duže staze biti komplikovano - smatra 67-godišnji Valter-Borjans.

A 58-godišnja Saskija Esken u kampanji za mesto kopredsednice nikada nije krila da bi koaliciju napustila već danas. Ona smatra da SPD samo tako može da se spasi.

-U Evropi ima socijaldemokratskih stranaka koje su na dnu, a ja ne želim da gledam kako nemački SPD pada na te grane. Ako CDU i CSU nisu spremni ponovo da pregovaraju o sadržaju koalicionog sporazuma i prihvate više socijaldemokratskih zahteva, onda ćemo morati da napustimo vladu - kaže Eskenova.

Vodeći političari SPD žele i dalje da vladaju

Da se napusti koalicija? Olaf Šolc i Klara Gajvic to žele da spreče po svaku cenu. Uz njih su po tom pitanju i svi drugi socijaldemokratski političari koji su na vodećim političkim pozicijama, prvenstveno ministri na saveznom nivou. Oni žele da zadrže svoje pozicije i zato preporučuju članstvu da glasa za Šolca i Gajvicovu.

Premijer Donje Saksonije Štefan Vajl tako kaže da mu se „diže kosa na glavi“ kad čuje kakve zahteve ima Saskija Esken. „Crno-beli pogled na svet nije koristan za ljude koji su na čelu SPD-a“, kaže Vajl. Međutim, tečko je proceniti da li će članstvo da sledi njegovo mišljenje. Ako je suditi po nervozi istaknutih članova stranke, moglo bi da bude gusto.

Toga je svestan i politički profesionalac Olaf Šolc. On je već 20 godina na rukovodećim pozicijama. Pre nego što je došao na funkciju saveznog ministra finansija i potpredsednika vlade, bio je savezni ministar za rad, generalni sekretar SPD-a i gradonačelnik Hamburga. Šolc je u suštini trezveni pragmatičar, a često deluje prilično hladno.

Ipak, u njegovim poslednjim nastupima, teško se moglo uočiti nešto od tih osobina. U televizijskim emisijama bio je pun entuzijazma, raspoložen i ratoboran. Govorio je kako je njegova stranka u tzv. velikoj koaliciji (CDU/CSU i SPD) mnogo postigla. „Ogromnu pobedu“ izvojevala je time što je uvedena osnovna penzija. „Mi imamo čime da se pohvalimo i ne bi trebalo da o sebi pričamo loše.“

Žena na njegovoj strani

Slične argumente navodi i Gajvicova. Ona je u početku u početku smatrala da bi trebalo da poradi na tome da se predstavi kao nako ko nije samo ukras uz Šolca, ali u međuvremenu kaže da se pomirila s tim da su u njenom timu politička težišta različito podeljena. „Da sam ja potpredsednica vlade, a on nekadašnji poslanik pokrajinskog parlamenta u Brandenburgu, odnos bi bio obrnut.“

A o tome ko će predvoditi SPD na saveznim parlamentarnim izborima 2021, taj tim je jedinstven. „Naš cilj je da SPD ponovo dâ kancelara“, kaže Klara Gajvic. Međutim, ako ona i Šolc pobede, to ne znači automatski da će koalicija i opstati. Odluka o tome biće u suštini doneta ovog vikenda, na Kongresu SPD-a 6. i 7. decembra. Ako se Socijaldemokrate odluče da napuste koaliciju, to će dovesti do raspisivanja novih parlamentarnih izbora u Nemačkoj.

Pročitajte OVDE šta je policija objavila o napadaču na londonskom mostu.

Izvor: Dojče vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA