Najnovije

UKRAJINCI SE MAŠALI U AMERIČKE IZBORE? Teorija koja raskrinkava medijsku hajku na Ruse

Nekadašnji glavni savetnik aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa tokom njegove predsedničke kampanje 2016. godine Pol Manafort zastupao je teoriju da je Ukrajina, a ne Rusija, odgovorna za hakovanje informacija Demokratske stranke.

Tramp (Foto: flickr. com)

Ovo otkriće proizlazi iz upravo objavljenih dokumenata američkog Ministarstva pravde, kroz pregled ispitivanja i imejlove osoba u istrazi specijalnog istražitelja Roberta Malera o navodnom ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016. godine. Među 500 strana dokumenata, koji su stavljeni na raspolaganje američkim medijima "Bazfid" i Si-En-En, na njihov zahtev, shodno pravu na pristup informacijama od javnog interesa, objavljeni su razgovori s nekadašnjim zamenikom Trampove izborne kampanje Rikom Gejtsom i bivšim vodećim predsednikovim savetnikom Stivom Benonom.

Gejts je, prema zapisu svedočenja u Ef-Bi-Aju, rekao da je tadašnji šef Trampovog izbornog štaba Manafort govorio kolegama da je hakovanje elektronskih poruka Demokratske stranke verovatno delo Ukrajinaca, a ne Rusa. Prema svedočenju Gejtsa, zvaničnici Trampovog izbornog štaba su bili uvereni da je Kijev namestio da se za to okrivi Moskva.

Dokumenta otkrivaju i da su Tramp, njegovi vodeći savetnici i članovi porodice više puta razgovarali o tome kako da dođu do imejlova do kojih je došao "Vikiliks", koji je jula 2016. godine počeo da objavljuje hiljade elektronskih mejlova iz uprave američke Demokratske stranke. Objavljene imejl-prepiske između Benona i DŽareda Kušnera, Trampovog savetnika i zeta, svedoče o predlozima da se pribave i analiziraju imejlovi Trampove protivkandidatkinje na predsedničkim izborima, demokrate Hilari Klinton.

Američke obaveštajne službe su tad tvrdile da su ti podaci dobijeni zahvaljujući ruskim špijunima i preneti "Vikiliksu". Sada ova priča dobija "ukrajinski obrt".

Nove informacije vezane za Ukrajinu pojavljuju se ne samo pri zahuktavanju kampanje za predsedničke izbore u SAD, već i u trenutku kada je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio rezoluciju kojom se daje zvaničan okvir istrazi o opozivu Trampa upravo zbog navodnih pritisaka na Kijev. Šefa Bele kuće demokrate, naime, optužuju za pritisak na rukovodstvo u Kijevu da istraži Trampovog potencijalnog izbornog rivala, demokratu DŽozefa Bajdena i njegovog sina Hantera Bajdena, koji je nekad radio u Ukrajini.

Godinama od proterivanja SSSR, Rusija se vraća na „Crni kontinent“! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA