Najnovije

VAZDUŠNI RAT:Kakve šanse imaju ukrajinski lovci u sukobu sa ruskim ratnim vazduhoplovstvom?

Ukrajinsko vazduhoplovsto počiva na zaostavštini bivšeg SSSR-a. U prethodnih nekoliko decenija veoma malo, ili skoro ništa, nije rađeno na njegovoj modernizaciji. Da li mešavina sumnjivo održavanih i zapuštenih ukrajinskih aviona Su-27/MiG-29 može ravnopravno da uđe u rat sa modernizovanim ruskim lovcima?

Ruski avion (Foto: RIA)

Ruska Federacija je ostvarila ozbiljan uspeh u modernizaciji svoje vojne tehnike, koja je napravljena još za vreme SSSR-a. Sa druge strane, Ukrajina po ovom pitanju je učinila veoma mali ili praktično nikakv napor. To se posebno odnosi na najzahtevniju borbenu tehniku kao što su borbeni avioni i sredstva za protivvazduhoplovnu odbranu- prenosi internet portal Militari Vač (Military Watch). Pitanje je kako bi snage ukrajinskog RViPVO izdržale eventualni rat sa vazduhoplovnim snagama Ruske Federacije.

Ukrajina je posle raspada SSSR-a dobila određen broj letelica tipa Su-27 i MiG-29. Prvi je napravljen za ostvarivanje dominacije u vazduhu. Drugi predstavlja višenamenski borbeni avion za izvođenje zadataka različitog tipa. I jedan i drugi se nalaze u ratnom vazduhoplovstvu ukrajinske armije i mogu se upotrebiti u borbenim operacijama.

U prethodnom periodu Ukrajina je nekoliko „Suhoja“ prodala afričkim partnerima. Naime, ovi avioni su aktivno učestvovali u rat između Etiopije i Eritreje. Takođe, određen broj letelica tipa MiG-29 je zaplenjeno u munjevitoj operaciji ruske armije na Krimu 2014.godine. Ovi avioni su ubrzo vraćeni Kijevu, kao gest dobre volje.

Su-27 poseduje odlične letno-tehničke karakteristike koje mogu da nanesu ozbiljnu štetu prilikom vazdušne bitke. Stoga je usporedba njegovih borbenih potencijala sa mogućnostima najnovijih aviona koji se nalaze u naoružanju ruske armije, od ključne važnosti. Osnovno je pitanje, da li se Ukrajina sa ovim avionima može efikasno suprotstaviti ruskom vazduhoplovstvu?

Bez ikakve sumnje „zmaj“ ove letelice se smatra jednim od najboljih na svetu. Međutim, Ukrajina ozbiljno „kaska“ kada je u pitanju modernizacija ovog aviona. Čak je i njegovo tehničko održavanje daleko od idealnog. U najboljem slučaju ukrajinski piloti imaju do 40č godišnjeg naleta. Tačnije, oni svoje avione veoma retko upotrebljavaju. A kada ih i upotrebe dolazi do teških problema i avio-katastrofa. Tako je prošle godine ukrajinsko RV izgubilo dva „Suhoja“, tako da u ovom momentu poseduje 32 ove letelice.

Po mišljenju vojnih eksperata, samo lovci Su-27 mogu da predstavljaju potencijalnu opasnost za ruske borbene letelice. Uključujući tu i poslednje modifikacije koje su nastale na bazi aviona Su-27 (Su-30SM i Su-35). Naime, Rusi su proveli ozbiljnu modernizaciju ovog aviona 4 generacije. Ruske modifikacije su opremljene novim motorima i radarima. One u svom naoružanju poseduju raketu klase v-v srednjeg/velikog dometa R-27ER, koja može da pogodi vazdušni cilj na daljini od 130km.

U celini gledano, ukrajinski lovci u ozbiljnoj meri zaostaju za ruskim konkurentima. Taj period se može razvući i na nekoliko decenija tehnološkog zaostatka. Glavna slabost ukrajinskog lovačkog vazduhoplovstva je zastarela avionika i radarski sistemi, kao i nedostatak savremenih vidova raketnog naoružanja. Na primer, ukoliko avion ruskog RV može da uništi svoj cilj na velikoj daljini, takva mogućnost ostaje nedostižna za ukrajinske lovce. Ovo u ogromnoj meri otežava posao ukrajinskim pilotima, koji postaju „lak plen“ za dalekometne rakete lansirane sa aviona Su-35. Ukoliko bi kojim slučajem Ukrajinci došli u posed ruskih raketa, one bi ostale neupotrebljive jer bi se morala uraditi izuzetno kompleksna modernizacija postojećih aviona. A pitanje je da li domaći konstruktorski kadar uopšte ima kapacitet za tako nešto.

Zaključak je da bi ukrajinski „Suhoji“ bili veoma ranjivi, ukoliko bi ušli u rat sa avionima ruskog ratnog vazduhoplovstva. Ruski piloti imaju sposobnost da unište ukrajinske Su-27 na velikim daljinama, bez da se sa njima upuštaju u blisku vazdušnu borbu. Zastarela protivelektronska sredstva koja se nalaze u posedu ukrajinskog RV ne mogu da spasu avione od smrtonosnog udara. U isto vreme, napredni elektronski sistemi koje koriste lovci Su-27SM3, Su-30SM i Su-35 u kombinaciji sa njihovim izvanrednim manevarskim sposobnostima, stvaraju uslove za apsolutnu vazdušnu dominaciju nad prastarim ostacima ukrajinske avijacije.

Koja je lokacije nove američke baze u Siriji, saznajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA