Najnovije

PUKLA TIKVA U VLADAJUĆOJ KOALICIJI? Mrkonjić: Hajka na SPS je stereotipni početak izborne kampanje SNS

"Svima je jasno da je Socijalistička partija Srbije lojalan i korektan partner SNS i da ne radi bilo šta iza leđa naprednjacima. Verujem zato da neće biti bilo kakvih promena unutar vladajuće koalicije ne samo nakon sednice Predsedništva SNS već i nakon izbora. Smatram da je bolje da Dačić i Vučić zajedno vode državu", kaže Milutin Mrkonjić, počasni predsednik Socijalističke partije Srbije.

Milutin Mrkonjić (Foto: Jutjub)

On napominje da ne želi da komentariše medijsku hajku na SPS uoči sednice Predsedništva SNS, jer kako kaže ne zna da li je ona naručena iz jednog određenog centra, ili je proizvod samih medija. Ali, kako kaže, važno je da partnerski odnosi budu iskreni, jer socijalisti i dalje imaju podršku jedne trećine biračkog tela, što nije nezanemarljivo.

Slično tvrdi i Novica Tončev, funkcioner SPS, koji kaže da je naprednjačka najava da će preispitati odnos sa koalicionim partnerima uobičajena predizborna tenzija.

On kaže da ne veruje da Dačić koketira sa opozicijom, jer ne vidi razlog zbog čega bi on sekao granu na kojoj sedi.

“Biće ubuduće mnogo raznih izjava dežurnih Šormaza, ali sve dok funkcioniše dogovor Vučić - Dačić, koalicioni odnosi su zacementirani. Ostaje, međutim, problem, hronično nepoverenje naprednjaka prema socijalistima koje traje još od 2008. godine, ali prošla je od tada čitava decenija i moramo prošlost ostaviti istoričarima. Ulazimo u izbornu godinu i naprednjaci se legitimno bore za svaki glas zahvatajući deo naših tradicionalnih birača, a predizborna kampanja će pokazati da li mi umemo da se nosimo sa tim, ili je hibernacija naša strategija. Očekujemo vrlo brzo i sednice stranačkih organa SPS, pa ćemo znati i stanje borbene gotovosti i u našim redovima“, objašnjava Tončev.

U stranci Rasima LJajića – SDPS-u, koju inače naprednjaci često prozivaju da parazitira na grbači SNS, nisu bili mnogo raspoloženi da pričaju o eventualnom nastavku saradnje sa Vučićevom strankom. Vladimir Marinković, funkcioner SDPS, kratko nam je samo rekao da se nada nastavku koalicione saradnje, uz opasku da je saradnja njegove stranke i naprednjaka u parlamentu odlična.

On nije želeo da komentariše kritike naprednjaka na račun lidera SDPS i njihove tvrdnje da je vreme da Rasim LJajić, nakon tolikih godina provedenih u vlasti, isproba opoziciono delovanje.

Za razliku od socijalista i SDPS, čija je pozicija kod naprednjaka u ovom trenutku poprilično klimava, ostali koalicioni partneri SNS kažu da nemaju ni trunku bojazni za budućnost koalicionih odnosa.

Aleksandar Čotrić, zamenik predsednika Srpskog pokreta obnove, napominje da su u njegovoj stranci zadovoljni ostvarenim reformama u Srbiji i da je bez obzira na sve prepreke i nedoumice potrebno nastaviti evrointegracije i jačanje saradnje sa zapadnim partnerima, pre svega SAD-om, a da rešenje kosovskih problema mora biti kompromisno. Čotrić kaže i da SPO svemu tome daje puni doprinos.

“SPO je zbog toga u koaliciji sa SNS i verujemo u nastavak saradnje, kako u parlamentu, tako i na pokrajinskom i lokalnom nivou”, ističe Čotrić.

I u Partiji socijalista su gotovo sigurni da njihovu koaliciju sa naprednjacima niko ni ne dovodi u pitanje. Đorđe Komlenski, funkcioner PS, kaže da ta saradnja traje od 2008. godine i da je uvek bila dobra i korektna.

“Siguran sam da će tako biti i u budućem periodu”, ističe Komlenski.

Gromoglasna najava naprednjaka da će na sednici Predsedništva preispitati saradnju sa koalicionim partnerima za Đorđa Vukadinovića je jedna ritualna predizborna stvar.

“Radni naziv te redovne kampanje šikaniranja koalicionih partnera može da glasi – hajde malo da spuštamo rejting socijalista i da glumimo politički pluralizam i dinamiku. Iako ni to nije beznačajno, većih turbulencija neće biti. Sve će biti po starom, osim što će SNS, zbog bojkota većine opozicionih stranaka, relaksiranije ići u izbornu kampanju, bez bilo kakve bojazni za ishod.

U tom svetlu SPS još manje treba kao koalicioni partner, a osim toga jasno je da će SPS i SNS ići na različitim izbornim listama, pa malo spuštanje rejtinga nije naodmet. Međutim nakon izbora sve će biti po starom“, ističe Vukadinović.

Boban Stojanović, politički analitičar, slaže se sa Vukadinovićem da je to redovno stanje unutar vladajuće koalicije pred svake izbore. On, međutim, smatra da je vrlo moguće da neko bude izbačen iz Vlade i da to može biti čak i SPS u periodu do raspisivanja izbora, kako bi u izbore socijalisti ušli kao stranka koja nije vladajuća.

“Vrlo je moguće takođe da će neke stranke iz SNS koalicije samostalno na izbore kako bi glumile opoziciju, a moguće je da svi ti koalicioni partneri nakon izbora ostanu van vladajuće većine kako bi se predstavilo da u Srbiji postoji parlamentarna opozicija, jer postoji mogućnost da zbog bojkota opozicije dobijemo parlament sastavljen samo od partija iz aktuelne većine. Verujem da će biti takvih manevara i pokušaja da se izbori predstave kao demokratski i legitimni, čak i sa pretumbavanjem sopstvenih snaga“, zaključuje Stojanović.

Pročitajte OVDE kako je Rale Milenković isprozivao naprednjake.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA