Najnovije

AMERIČKI SCENARIO IZ DEVEDESETIH: SAD prete Srbiji sankcijama zbog ruskog oružja?!

U Beograd u petak dolazi Tomas Zarzecki, koji rukovodi Radnom grupom 231 američkog Stejt departmenta. Ta grupa zadužena je za primenu sankcija prema ruskom bezbednosnom sektoru i onima koji sa njim sarađuju.

Rusko naoružanje "Pancir" (Foto: mil. ru)

Poseta Zarzeckog zakazana je odmah nakon što je u Srbiji objavljeno da smo kupili ruski PVO sistem „Pancir“.

Propis, za čije je sprovođenje on zadužen, zvanično se zove Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija i predviđa moguće kažnjavanje bilo kog pojedinca, firme ili države, za koje se utvrdi da su se svesno upustili u „značajnu razmenu“ sa vojnim i obaveštajnoim sektorom Ruske Federacije.

Ovaj dokument sadrži i liste firmi iz oblasti ruske namenske industrije sa kojima je, prema američkim propisima, zabranjeno sarađivati. Među „zabranjenim“ firmama je i nekoliko preduzeća sa kojima je Srbija saradjivala ili od njih nabavkljala vojnu opremu, piše list.

Tu su, između ostalih, biro KBP koji je dizajnirao „pancir“ i proizvođač aviona „MiG“, kao i javno preduzeće ROE, preko koga se obavja sva prodaja ruskog naoružanja i vojne opreme.

Na „crnoj listi“ je i kompanija „Ruski helikopter“, pod kojom radi i čuveni zavod u Kazanju koji proizvodi helikoptere Mi-17, koje smo kupili, i Mi-35 (ubica tenkova), koje je naša zemlja naručila.

Koji čovk je opasniji za Putina od NATO, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA