Najnovije

BUDI OPREZAN U ODNOSIMA SA SRBIJOM! Haradinaj upozorio šiptarskog kolegu Kurtija

Vršilac dužnosti premijera Kosova Ramuš Haradinaj kaže da će svaki dobar potez Kurtijeve vlade podržati ali ga savetuje da bude oprezan u odnosima sa Srbijom, rekavši da će se, ukoliko pokuša da ukine takse suočiti sa celom opozicijom, prenosi Kljan Kosova.

Ramuš Haradinaj (Foto: Jutjub)

„U pogledu odnosa sa Srbijom, dijaloga, taksi, reciprociteta, teško je bilo šta promeniti od onoga što smo uradili. Teško je krenuti na novi kurs sa Srbijom kada je njen isti. Nismo doneli odluke o tome da podelimo Kosovo ili menjamo teritorije, što je bila maskirana podela.

Doneli smo odluke o Vojsci, Trepči, energetskoj nezavisnosti.

Dakle, sada ne morate nikome da se obraćate za energetsku nezavisnost, jer je Kosovo steklo tu nezavisnost. Odluka o taksama ne treba da bude ukinuta zato što šteti strateškom položaju naše zemlje, naše vlade u odnosu na Srbiju.

Ako je reciprocitet dodatna mera bez skidanja taksim podržaću je. Ako je reciprocitet maska koja bi gurnula srpsku robu na Kosovo, a Srbija nas je ekonomski okupirala, a da nas nije ni priznala, onda bih ovde izrazio protivljenje i mislim da bi Kurti napravio veliku grešku koju ne mogu da odobrim“, rekao je Haradinaj u razgovoru za Ekonomija Onlajn.

Haradinaj kaže da će međunarodni faktor, uključujući SAD, podržati svaku odluku kosovskih lidera ukoliko su oni jedinstveni u svojim stavovima i ne dele se. Žalio se da su ga bivši partneri iz PAN-a ostavili samog  kad je reč o porezima na srpsku i bosansku robu. Čak je rekao da je ukidanje poreza Vučićeva velika želja.

„Jedini put kada se Amerikanci ljute na nas je kada imamo oprečna mišljenja. Ako smo svi suočeni sa Srbijom, oni znaju ko je Srbija i imaju problema sa ovom državom. Srbija koja se stalno naoružava sa Rusijom, Srbija koja radi sa drugim ne-evroatlantskim silama. Srbija koja koristi svaku priliku da isprovocira bezbednost.

Nikada nećemo imati problema sa našim saveznicima kada imamo jedinstven stav. Kada kažemo Srbiji, bezuslovni dijalog. Pošto sam govorio bezuslovni dijalog, ovi drugi bi mi rekli da ukinem takse, kao i Srbija.

Svako na Kosovu ko je rekao da takse treba obustaviti bio je sa Srbijom, jer je Vučićev uslov da se vrati dijalogu kada takse budu ukinute.

Zamislite kada su svi bili zajedno tamo, a ja sam, tada su saveznici imali problema s nama. Ako govorimo istim glasom, nije važno ko je premijer. Moj pozicija će biti na temama od nacionalnog interesa sa Srbijom i evroatlantskim integracijama. Opasno je kada smo razjedinjeni. Ako Kurti kaže reciprocitet, bez ukidanja taksi, moram reći da, u pravu ste. Ali tu su DSK, DPK i svi treba da zauzmemo te stavove“, poručio je Haradinaj.

Haradinaj, kako dalje prenosi Kljan Kosova, očekuje da će uskoro biti uspostavljene nove institucije, pozdravio je ideju PS-a i DSK-a da smanje broj ministarstava, ali i savetovao Aljbina Kurtija da bude oprezan sa Srpskom listom.

„Generalno pozdravljam ideju o 12 ministarstava. Ali nisam mišljenja da treba isključiti Srpsku listu. Ona ne čini Vladu manje kosovskom, sa prosrpskim ministrom, ko god to bio. On ne može ništa da uradi u vladi. Zašto se bilo koga bojati? Držimo se svojih prava, svog Ustava, svi vide šta Kosovo radi.

Bili su u vladi iako su je kasnije napustili, ali nije da je Srpska lista negde uticala na vladu. Pogledajte moju vladu. Imao sam vrlo ozbiljne partnere u Srpskoj listi, ali radili smo stvari u interesu Kosova. Oni su izrazili neslaganje i napustili vladu.

Možda će ako gospodin Kurti sutra primi Srpsku listu oni odlučiti da je napuste, ali vlada nastavlja dalje, jer manji partner ne zaustavlja rad vlade. Ni u mom slučaju je nije zaustavio“, rekao je Haradinaj za Ekonomija Onlajn.

Đurić osuo paljbu po Kurtiju! Više o tome OVDE.

Izvor: Kosovo Onaljn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA