Najnovije

PITANJE NA KOJE NATO NE ŽELI DA DA ODGOVOR: Da li Srbija ima pravo da se brani?

Da li Srbija ima pravo da se brani? Tema je ovih dana izuzetno aktuelna. Mi smatramo da imamo pravo da kada smo okruženi NATO zemljama imamo pravo da bar možemo da se branimo jer sa njima već imamo loših iskustava iz prošlosti. Ne smemo zaboraviti da su nas članice NATO pakta bombardovale na osnovu medijski isfabrikovanih situacija i lažne humanitarne katastrofe gde su iskoristili svoje laži da nas besomučno bombarduju i nisu prezali da nam unište infrastrukturu i ekonomiju zemlje.

Pancir S (Foto: mil. ru)

Piše: mr Vladimir Prebiračević, direktor Srpsko-Ruskog centra “Majak”

Sve to su godinama unazad pratile sankcije svih vrsta i tu ih nisu brinula ljudska prava nimalo. A sada kada je Srbija uspela malo da podigne glavu i da obezbedi nešto od modernijeg naoružanja ili da proizvede nešto u sopstvenim fabrikama namenske industrije javljaju se specijalni savetnici iz američke administracije da prete sankcijama jer su oni propisali ko može a ko ne može da sarađuje sa Ruskom Federacijom.

Sve ovo bi bilo možda i opravdano da je Srbija nabavila tri eskadrile novih aviona Suhoj pete generacije za svoje ratno vazduhoplovstvo kao i najmodernija radarska i sredstva za elektronsko ratovanje. Da smo nabavili bar tri eskadrile helikoptera Mi 35 ubice tenkova kako ih još zovu. Na sve to da smo proizveli pet stotina Lazara i stotine Miloša, Tamnava, Alasa, Nora i svega drugog što smo sposobni da proizvedemo i na samom vrhuncu da smo nabavili dve baterije S 400 i bar deset baterija Pancira S.

Na žalost naša ekonomija nije toliko jaka da sve to može da priušti. Iako se za vojsku, a moram reći veoma opravdano znajući u kakvom se okruženju nalazimo, nabavljaju sredstva koja nam podižu rejting i moral ali i mogućnosti odbrane ne možemo reći da smo pretnja bilo kome u okruženju. Ne samo da nismo pretnja nego ni ne želimo da budemo nikakva pretnja. To na žalost nije dovoljno nego neko misli da Srbiji treba da se oduzima teritorija kako se kome svidi, da se ponižava kad god se za to ukaže prava prilika, da nemamo pravo na bolju budućnost. Neki smatraju da mi treba protivno svojim interesima da uvodimo sankcije Rusiji a sve zarad zajedničke spoljne politike EU u koju nikada nećemo ući. Da protivno svojim interesima ne sarađujemo sa Kinom jer se nekome ne sviđa kineska strategija „Pojas i put“.

Nemamo pravo ni da se branimo ako zatreba a u ovakvom okruženju i uz istorijske lekcije koje smo nadam se naučili znamo da nam opasnost preti sa svih strana. I to vekovima traje i nije se ništa promenilo ni do danas. Tako da u vreme kad se svi naoružavaju u okruženju i mi treba da pratimo trend i da se što više i pametnije opremimo kako bi odvratili potencijalne neprijatelje kojih imamo na pretek.

Knjigu “Mrežni rat protiv Srba” možete kupiti u knjižarama Delfi, ili naručiti putem interneta na linku OVDE. Čitaoci iz inostranstva knjigu mogu naručiti u elektronskom formatu na linku OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA