Najnovije

Američko „povlačenje“ iz Sirije više liči na trajnu okupaciju sa snagama koje su zadužene za „zaštitu“ nafte

Čini se da je dugoočekivano američko povlačenje iz Sirije odgođeno, a izvori Pentagona tvrde da će oko 800 vojnika ostati da "zaštiti" sirijsku naftu u misiji koju čak i proratnički nastrojeni američki političari nazivaju "nesmotrenom".

Američka vojska u Siriji (Foto: Jutjub)

Američke snage će zauzeti veliko područje bogato naftom na 150 kilometara od Deir ez Zora do al Hasakije, objavila je Trampova administracija. Ukupno oko 800 vojnika biće stacionirano u zemlji, od čega će oko 600 biti na severoistoku, pod kontrolom Kurda i 200 trenutno stacioniranih u al Tanfu na jugu, saopštili su agenciju AP službenici u predsedničkoj administraciji.

Kako se čini, odluka o otkazivanju obećanja Donalda Trampa donesenog prošlog meseca, da će vratiti kući vojnike stacionirane u Siriji, predstavlja još jedan trijumf jastrebova u njegovoj administraciji nad Trampovim neintervencionističkim impulsima, pa se tako onda Tramp više puta pohvalio da „čuvamo naftu.“

Svrha ovakvog poteza je "zaštita" naftnih polja pod kontrolom Kurda na severoistoku Sirije, ne samo od terorista, već i od sirijske vlade, što je nezakonito po međunarodnom pravu, istakao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin. Čak su i američki političari koji su se prethodno trudili da Tramp zadrži trupe u Siriji kritikovali taj potez. Oni ističu da dozvole za upotrebu vojne sile iz 2001. i 2002. godine, odluke posle 9/11, koje su iskorištene da opravdaju invazije u nekoliko zemalja pod krinkom „borbe protiv terorizma“, ne dozvoljavaju SAD-u da zauzme naftna polja druge zemlje, s obzirom na to da SAD nisu u ratu s Turskom ili (bar zvanično) Sirijom.

SAD grade dve nove vojne baze u Deir ez Zoru, prema izveštajima turskih medija, koji ukazuju da se Tramp sprema za dugoogodišnje prisustvo. Jedna baza, u blizini grada Rmelan u provinciji al Hasakaiji, kako se navodi, nalazi se u blizini oko 1.300 naftnih bušotina i zauzima oko četiri kvadratna kilometra.

Zvaničnici su za AP saopštili da odobrenje naredbe ne uključuje "mandat" za zauzimanje sirijske nafte, dok je ministar odbrane Mark Esper pokušao da ublaži predsednikove reči u tom smislu, rekavši da ih "tumači" tako da američke trupe čuvaju resurse Sirije od "Islamske države", iako je Tramp terorističku grupu proglasio poraženom.

Tramp je saopštio prošlog meseca da će snage biti povučene sa severoistoka Sirije, što je Turskoj omogućilo da očisti pogranično područje od kurdskih snaga koje Ankara smatra teroristima. Kritičari Trampa u Vašingtonu odustali su izgleda od mira, osudivši Trampa zbog napuštanja kurdskih saveznika, čak i kad je njegova administracija pregovarala o prekidu vatre s Turskom, što je dalo kurdskim snagama nekoliko dana da napuste to područje, te napravilo put rusko-turskoj inicijativi da se postigne mirno rešenje situacije na severoistoku.

Amerika bombardovala Japan! F-16 izručio smrtonosni tovar na selo, pokrenuta hitna istraga! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA