Najnovije

JEDNA BOJA, JEDNA KRV, JEDNA VERA... SRBI IZNENADILI BRAĆU: Balada na koju plešu „migovi“ raznežila ruske generale (VIDEO)

Pesma srpskog novinara i muzičara Vladimira Vještića završila je u spotu vojne vežbe „BARS 2019“. NJegova balada dobila je možda najskuplji spot ikada među srpskim pesmama, jer uz taktove ljubavne pesme „plešu“ migovi i helikopteri koje voze srpski i ruski piloti.

Ruski helikopteri koji su završili u pesmi (Foto: Jutjub)

U Rusiji je prošle nedelje održan „BARS 2019“, vežba „Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije“, u kojoj su srpski i ruski piloti uvežbavali letenje i bojevo gađanje. Petu zajedničku vežbu koju su odlikovali izuzetna obučenost i dobra komunikacija, ali i tradicionalni duh prijateljstva srpskih i ruskih pilota, ove godine je obeležio novi simbol.

Vežbu u Centru vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije u Astrahanu pratio je i novinar Informativne službe Ministarstva odbrane Republike Srbije Vladimir Vještić, koji već godinama komponuje i peva.

Iznenađenje za pilote

On otkriva kako su domaćini pilote iznenadili specijalnim video spotom koji se u Rusiji koristi kao promo materijal manevra do sledeće vežbe.

„Moj domaćin, kao predstavniku medija, bio je kolega major Aleksej Popov, za koga se ispostavilo da je nekada svirao bas gitaru. Odmah smo našli oblast o kojoj možemo da pričamo. Pohvalio sam se da sam pred odlazak u Rusiju završio novu pesmu, jer uporedo se celog života uz novinarstvo bavim i muzikom. Tražio je da mu pustim da čuje kako zvuči. Poslao sam mu pesmu ’Pogled od kristala‘ i odmah je bilo očigledno da mu se dopala. Pitao me je da li može da iskoristi delove pesme, ali nije otkrio za šta“, priča Vještić, koji je odmah pristao da ustupi majoru pesmu, iako nije mogao da pretpostavi o čemu se radi.

Zvezda u poslednjem redu

Potom je doživeo, kako kaže, jedno od najvećih iznenađenja u životu.

„Na kraju završne analize vežbe, na kojoj su prisustvovala rukovodstva na najvišem nivou sa srpske i ruske strane, najavljena je kratka video prezentacija vežbe. Primetio sam da major mene snima, a ja sam samo novinar i sedim u poslednjem redu. Pitao sam se zašto. Tada su krenuli taktovi moje pesme, bio sam u potpunom šoku. Moja kompozicija bila je podloga na osnovu koje su montirali spot za vežbu“, kaže autor.

Vještiću je bilo jasno da se pesma dopala predstavniku komande Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pukovniku Konstantinu Surikovu, jer bez njegovog odobrenja ne bi nastao najskuplji spot za neku srpsku pesmu koji je ikada snimljen. U njemu igraju najbolji piloti sveta, pripadnici Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, a scenografija su migovi 29 i helikopteri Mi-8.

Raznežena vojska

Prvi kadar spota su ruska i srpska zastava i novi slogan vežbe „Jedna boja, jedna vera, jedna krv“, savršeno se uklopio u prve taktove, a reč je o ljubavnoj baladi. Vazduhoplovci nisu mogli da sakriju emocije. Čak je i strogi pukovnik Surikov morao da zagrli autora pesme. Pao je dogovor da je izvede uživo na završnoj zajedničkoj večeri. Tako je i bilo.
„Nije mi palo na pamet da bi ljubavna pesma mogla da bude kreativno iskorišćena za ovakvu stvar, ali to zaista daje jednu novu dimenziju priči o Srbiji i Rusiji, o bratstvu srpskih i ruskih pilota. Kažu da je Aki Rahimovski pesmu ’Sve još miriše na nju‘ zapravo posvetio mladosti, a ne nekoj devojci, tako i moja pesma ima drugih čitanja, koja se ne vide na prvo slušanje“, kaže autor na kraju razgovora za Sputnjik i u šali dodaje da je našim pilotima, čije veštine ne zaostaju za onim koje imaju ruske kolege, ukrao šou.

Vladimir Vještić, čije je umetničko ime Vlaad, u Ministarstvu odbrane radi od 2012. godine, kao novinar-urednik, a prethodno je od diplomiranja radio na radiju. Sve vreme svira, a u poslednjih nekoliko godina više pažnje posvetio je muzici u kojoj uživa cela porodica, obe njegove ćerke pevaju u bendu, a sin svira gitaru.

Pročitajte OVDE zašto Vašington želi samo jednu stvar od Srbije.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA