Najnovije

KONAČNI REZULTATI IZBORA NA OKUPIRANOM KOSOVU: Evo kako je prošla Srpska lista!

Takozvana Centralna izborna komisija Kosova objavila je konačne rezultate oktobarskih izbora, prema kojima je najviše glasova i poslanika u takozvanoj Skupštini Kosova osvojio Pokret Samoopredeljenje, sledi Demokratski savez Kosova, dok je na trećem mestu Demokratska partija Kosova. Od srpskih političkih subjekata ubedljivo najviše glasova je osvojila Srpska lista i svih deset poslaničkih mesta.

Predsednica takozvane Ventralne izborne komisije Kosova Valjdete Daka (Foto: jutjub)

Takozvana predsednica Centralne izborne komisje Valjdete Daka izjavila je danas na konferenciji za novinare da je Pokret Samoopredeljenje osvojio 26,15 odsto glasova, Demokratski savez Kosova 24,49, a Demokratska partija Kosova 21,19 procenata glasova birača.

Srpska lista je osvojila više od 6 odsto glasova.

"Pokret Samoopredeljenje je osvojio  32 poslanička mesta, Demokratski Savez Kosova 29, Demokratska partija Kosova je osvojila 25 poslaničkih mesta a Srpska lista 10 mesta za poslanike u Skupštini Kosova", rekla je Valjdete Daka.

Koalicija NISMA- Alijansa novo Kosovo nije prešla cenzus od 5 odsto.

Predsednica CIK-a je saopštila da objavljivanje usledilo posle procedura prebrojavanja glasova koji su pristigle putem pošte kao i glasovi osoba sa posebnim potrebama.

 “Ovo objavljivanje dolazi nakon zavšetka svih procedura na biračkim  mestima i nakon dana izbora u Centru za prebrojavnje, a da su prebojani glasovi putem pošte i osoba sa posebnoim potrebama, kao i oni koji su ponovno prebojani. Danas objavljunemo konačne rezultate nakon potrvrđivanja izbornog panela za žalbe i pritužbe i Vrhonog suda”, rekla je Daka.

Kako je predsednica CIK-a  saopštila od ovog trenutka počinje rok od 24 časa u kome politički subjekti mogu da podnese žalbe Izbornom panelu za žalbe.

Daka je na kraju pozdravila građane koji su izrazili izbornu volju na demokratski način kao i predstavnike međunarodnih institucija ali i medija koji su podržali vanredne izbore za kosovski parlament koji su održani pre mesec dana.  

Prevremeni parlamentarni izbori su održani 6. oktobra i odmah nakon objavljivanja konačnih rezultata PS i DSK su započeli pregovore oko formiranja buduće vlade Kosova. Radne grupe ovih dveju partija danas održavaju još jedan sastanak na kome će se nastaviti usaglašavanje stavova, a dogovor je već postignut oko ekonomije, zdravstva, obrazovanja. Nakon objavljivanja današnjih konačnih rezultata očekuje se i postizanje konačnog koalicionog sporazuma između Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova.

Bugari tvrde da se Srbija naoružava da bi krenula u rat! Više o tome pročitajte OVDE!

Izvor: kosovo-online. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA