Najnovije

RUSKI EKSPERT ODAGNAO SUMNJE: Ipak sjajne vesti za naše naoružanje! Srbija će nabaviti ovaj napredni PVO sistem!

Radi se o izuzetno efikasnom PVO sistemu koji se nalazi na guseničnoj platoformi koja ima visoku prohodnost po nepristupačnom terenu. U svojim borbenim spremnicima može da ima i do 16 izuzetno agilnih raketa 9M338K koje su veoma otporne na elektronsko ometanje. „Tor-M2“ je idealan za pokrivanje vazdušnih koridora preko kojih se očekuje udar krstarećim raketama i drugim tipovima oružja vazdušnog napada. Svoje borbene mogućnosti je veoma uspešno demonstrirao i u Siriji.

Tor-M2 (Foto: jutjub)

Srbija bi umesto dalekometnog sistema PVO/PRO S-400 „Trijumf“ mogla da nabavi znatno jeftinije PVO sisteme kratkog dometa „Tor-M2“. Ovo mišljenje je izneo direktor Centra za analizu međunarodne trgovine naooružanjem (CAMTO) Igor Korotčenko.  

 „Jasno mi je da finansijski resursi sa kojim raspolaže Srbija ne mogu da pokriju nabavku dalekometnog PVO sistema S-400 „Trijumf“. Međutim, postoje ništa manje efikasni PVO sistemi koji na jednako efikasan način mogu da reše sve borbene zadatke, i koji su osim cene, idealni za geografske karakteristike terena kakav se nalazi u Srbiji“ – rekao je Korotčenko. Jedan od najboljih primera kvalitetne alternative bio mogao da bude raketni PVO sistem kratkog dometa „Tor-M2“.

 „Definitno sam ubeđen, da je ovaj sistem dostupan za finansijske mogućnosti sa kojim raspolaže Srbija, i ono što je najvažnije, on može znatno da poveća ukupne borbene sposobnosti srpske PVO“ – zaključuje ekspert.

Prema njegovim rečima PVO sa kojim raspolaže srpska vojska je zastarela. Ona se uglavnom sastoji od raketnih sistema koji su razvijeni još za vreme SSSR-a i neophodno ih je zameniti.

Međutim, Srbija se u međuvremenu opredelila za nabavku hibridnog raketno-topovskog PVO sistema „Pancir-S1(2)“ koji se takođe kategoriše kao sistem kratkog dometa. Logičnije bi bilo da ukoliko Srbija želi i dalje da unapređuje svoju PVO komponentu, nabavi raketne sisteme srednjeg ili velikog dometa. U Rusiji se osim sistema S-400, mogu nabaviti i stariji PVO sistemi izvanrednih mogućnosti kao što su S-300 PMU-2 ili S-300VM „Antej-2500“. Takođe, nešto jeftinija ali itekako efikasna varijanta jeste najnovija verzija raketnog sistema Buk-M3 „Viking“. Sve je to po mišljenju autora teksta bolje od gomilanja sistema kratkog dometa, kojih doduše nikad nema dovoljno kada se gradi ešalonirani sistem PVO koji treba da odgovori na masovne raketne udare sa distance upotrebom krstarećih projektila različite klase, uključujući tu i dronove. Potrebni su i sistemi koji će efikasno da uzvrate i po letećim patformama koje nose te rakete. To je ubedljivo najjači argument prilikom odvraćanja od potencijalne agresije.

Teška raketa-presretač koja se nalazi u naoružanju sistema S-300V4 može da razvije brzinu od 7,5 maha.

Pre neki dan je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio, da Beograd ne može sebi da priušti nabavku dalekometnih raketnih sistema PVO S-400 „Trijumf“ jer za takve sisteme Srbija nema novca.

Vežba „Slovenski štit 2019“ je realizovana u rejonu aerodroma „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ na Batajnici i na poligonu „Pasuljanske livade“. Pored ruskih VKS angažovane su i ostale jedinice iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protvvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije. Na vežbi su uzeli učešća i dalekometni raketni sistemi PVO S-400 „Trijumf“ iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.Na ovoj vojnoj vežbi je po prvi put van teritorije Rusije učestvovao sistem velikog dometa S-400 „Trijumf“ kao i hibridni raketno-topovski sistemi „Pancir-S“. Pored njih su angažovani i raketni PVO sastavi Vojske Srbije opremljeni sistemima „Neva-M1T“ i „Kub-M“.

Nedavno je Srbija u Rusiji sklopila ugovore oko nabavke vojno-transportnih i udarnih helikoptera Mi-17V-5 i Mi-35M, dok je u sklopu vojne pomoći ovij državi Rusija donirala šest lovaca MiG-29 i 10 modernizovanih oklopnih transportera BRDM-2MS.

Protivvazduhoplovni raketni kompleks 9K332 „Tor-M2“ je efikasan protiv aviona, helikoptera, bespilotnih letelica, i posebno, visokopreciznih navođenih bombi i raketa. Predstavlja kompleks kratkog dometa (po daljini 15km/po visini 10km), i idealan je za zaštitu oklopnih i mehanizovanih kolona na maršu, ili u toku aktivnih borbenih dejstava. Za razliku od ranijih verzija ovog kompleksa, „Tor-M2“ u svom borbenom spremniku ima 16 raketa 9M338K  (ranije verzije su imale kapacitet od 8 raketa). Odlikuje ga pokretljivost, kratko vreme reakcije po uočenom cilju, automatizacija procesa prilikom gađanja, izuzetna efikasnost prilikom uništenja čitavog spektra vazdušnih ciljeva, kao i visok stepen otpornosti na sredstva PeB (sredstva za protiv-elektronsku borbu).

Zašto je nabavka "Pancira" uplašila Ameriku saznajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA