Najnovije

SVE SE VRTELO VEČERAS U EMISIJI 360 STEPENI: Stanje u zemlji je katastrofalno! Dogovorili se jedino oko "dijagnoze" režima! (VIDEO)

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je da Savez za Srbiju više nema šta ni sa kim da razgovara o izborima koji bi se održali u martu naredne godine, već da pristaju samo na odlaganje izbora uz obavezujući sporazum o izbornim uslovima sa vladajućim strankama, i prelaznu tehničku vladu, najamanje devet meseci do održavanja izbora. Sociolog Jovo Bakić je, s druge strane, ocenio da Aleksandar Vučić može da potpiše bilo šta, a da to ne primeni, jer neće sa vlasti otići tako lako.

Boško Obradović i Jovo Bakić u emisiji 360 stepeni (Foto: jutjub)

Obradović i Bakić saglasili su se u emisiji "360 stepeni" televizije N1 da je stanje u zemlji katastrofalno, i da je za to najodgovornija vladajuća stranka, ali su imali značajna razmimoilaženja kada je reč o metodama borbe da se to stanje popravi.

Rešenje koje opozicioni Savez za Srbiju nudi je bojkot, objasnio je Obradović. Podsetio je da odluka o bojkotu nije doneta "preko kolena", predočivši u emisiji zajedničke zahteve opozicije za fer i slobodne izbore od 2015. godine do danas, koji nikada nisu ispunjeni.

Sporazum sa narodom koji je potpisalo 200.000 građana, podsetio je Obradović, u svojoj drugoj tački previđa bojkot izbora ukoliko se ne uspostave fer uslovi.

"Jedina normalna stvar u nenormalnom političkom poretku je da bojkotujete Skupštinu, da bojkotujete izbore, i uskratite legitimitet nenormalnom", poručio je lider Dveri, ističući da SZS ima pošten predlog - da se sa vladajućim strankama potpiše obavezujući sporazum o izbornim uslovima, zasnovan na preporukama stručnog tima "1 od 5 miliona", a zatim i da se formira prelazna, tehnička vlada koja bi garantovala njegovo sprovođenje, najmanje devet meseci do izlaska na birališta.

Takvo rešenje, kako kaže, nije ništa neuobičajeno, i već je primenjeno u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

"Možete očekivati da ćete i sami biti jelen kog je dozvoljeno ubijati"
Rđaviji primer od Crne Gore niste mogli pronaći, nadovezao se sociolog Jovo Bakić.

"Crna Gora je jedna apsolutno mafijaška tvorevina, gde je Milo Đukanović najbogatiji čovek. Od njega apsolutno sve zavisi. Opozicioni političari se tamo posmatraju kao divljač koju je dozvoljeno loviti. Na papiru možete napisati šta god želite, a ništa ne primeniti. Vučić će vam sve ovo potpisati, i ako stavi potpis na predaju Kosova, onda možete očekivati da ćete i sami biti jelen kog je dozvoljeno ubijati", upozorio je Bakić.

Mafija je u Srbiji, dodao je Bakić, ušla u sve pore društva, i neće lako otići sa vlasti jer je, kako je rekao, ulog veliki.

"Jednostavno ova vlast zna da će kada siđu s vlasti biti na sudu - ne mogu nigde drugde do na sudu - a pošto znaju da bi dobili višedecenijske kazne zatvora, onda ni to ne mogu da dozvole (...) Činjenica da je socilog bio na informativnom razgovoru govori da je vlast izuzetno neisugrna. Zna u šta je ušla, i zna da i trgovina drogom, i trgovina oružjem, dođe na naplatu. Samo da ne bude previsoka, to je jedina stvar koje se bojim, da cena koja se plati ne bude previsoka za društvo", naveo je Bakić.

"Zašto režim napada nas koji bojkotujemo, treba da slave"
Obradović je uzvratio da bi voleo da ima Bakićevu "budističku smirenost" da komentariše društvena zbivanja sa distance, ali da se on bori za ljude u Srbiji koji su ugroženi, za desetoro prebijenih organizatora protesta, za Mariju Lukić, i uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića.

"To ne može akademski, mora na ulici, s narodom, bojkotom, protestima, demonstracijama i građanskom neposlušnošću", kazao je Obradović.

Savez za Srbiju, dodao je on, neće prihvatiti rezultate izbora ukoliko vlast ne pristane na obavezujući sporazum o izbornim uslovima, i sve institucije formirane posle tih izbora smatraće nelegitimnim, a borbu će nastaviti na ulici svim raspoloživim nenasilnim metodama.

"Zašto ovaj režim napada nas koji bojkotujemo izbore. Mi im nismo konkurencija, valjda treba da proslave!? Jeste li primetili da je Vučić napao nekoga ko će učestvovati na izborima? Što nije? Zato što nisu opozicija. Što im smetamo mi? Oni će osvojiti 97 odsto glasova kao na severu Kosova, ali nešto mu smeta, nešto mu ne da mira. Bojkot je problem - samo da nas natera na izbore", primetio je lider Dveri.

Podsetio je da protesti u Srbiji traju već 49 nedelja, a da se za razliku od drugih zemalja u kojima građani izražavaju nezadovoljstvo, nije dogodio nijedan akt nasilja.

"Protesti su se omasovili, oni su jedinstvo javnih ličnosti, studenata, udruženja, pokreta i političkih organizacija opozicije - jedinstven front koji je zapravo pokret '1 od 5 miliona', i ne vidim zašto se stalno prave trvenja političara i građana (...) Koja je logika da se svađamo, mi smo na istoj strani", poručio je Obradović.

Odgovarajući na primedbu koja se može čuti među građanima - da su "svi političari isti" - ocenio je da je reč o spinu vlasti, i kazao da se SZS upravo bori za pravo građana da biraju slobodno i na izborima, pa ako im se neka vlast ne svidi, na izborima izaberu drugu.

"Obradović je agresivan, a kamera to ne voli"

Bakić je ocenio da nenormalni sistem u Srbiji frustrira opoziciju i navodi je na greške, te da je Obradovićev nastup u emisiji agresivan, "a to kamera ne voli".

"Ovaj nastup gospodina Obradovića vam govori da će vrlo teško ubediti građane da stanu iza njih. Kao što će Bastać teško ubediti građane da je taj novac koji je uneo novac koji je iz legalnih tokova. Nismo u 19. veku, novac možete najnormalnije prebaciti s računa na račun. Odmah se sumnja u poreklo novca. Gospodin Đilas kaže 'ne dam ovog', 'ne dam onog'. Potreban je drugačiji način političkog ophođenja (...) Postoji princip odgovornost - kad ste uhvaćeni s rukom u medu dajete ostavku, to opoziciju kvalifikovalo kao različitu od vlasti", savetovao je Bakić.

Kazao je i da na afere režima treba ukazivati na jedan smireni način, jer "ovako teško može biti nekog efekta".

"Nisam frustriran nego ljut"

Obradović je odgovorio da "nije frustriran, nego ljut", i dodao da je Bastać odjednom postao zanimljiv režimu i tabloidima, jer je "podigao ustanak" protiv vlasti Gorana Vesića u Beogradu.

"Sledeći put će da smeta Obradović, pa neko treći. Svako ko digne glavu, glava će mu biti odsečena (...) Nemamo problem da nas nadležni organi ispituju. Dragan Đilas se javno obavezao da će doneti Zakon o poreklu imovine, i da će prva imovina koja će biti proverena biti njegova", istakao je Obradović, na šta je Bakić podsetio da je isto to za svoju imovinu obećavao i Aleksandar Vučić.

Obradović je na to upitao Bakića zašto ne veruje Đilasu i što mu ne pruži šansu, poručivši mu i da "mora malo na ulici da se bije sa naprednjacima".

"Dosta mi je teoretisanja, tvitovanja... Ponudili smo rešenja.To je demokratija. To je poštena ponuda", kazao je Obradović, poručujući da je bojkot borba.

Na opasku profesora Bakića da su i izbori borba, Obradović je rekao: "Odlično, vi izađite profesore."

Knjigu “Mrežni rat protiv Srba” možete kupiti u knjižarama Delfi, ili naručiti putem interneta na linku OVDE. Čitaoci iz inostranstva knjigu mogu naručiti u elektronskom formatu na linku OVDE.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA