Najnovije

SDF TRAŽI REAKCIJU SVETSKIH SILA: Kurdi tvrde da Turci koriste hemijsko oružje protiv civila u Siriji! Na udaru i deca!

Turske oružane snage koristile su međunarodno zabranjeno oružje na severu Sirije, izjavio je visoki zvaničnik Sirijskih demokratskih snaga (SDF).

Turska vojska je nastavila sa napadima na Kurde (Foto: Jutjub)

“Šta se događa u Ras al Ajnu, Tal Abijadu, od 9. oktobra do danas? Turska i njeni plaćenici tamo i dalje ne poštuju pravila ratovanja. Stigli smo do tačke u kojoj je Turska koristila međunarodno zabranjeno oružje protiv našeg naroda. Oni su upotrebili ovo oružje protiv više od 30 civila, među kojima ima i dece”, rekao je jedan od čelnika SDF-a Abdulkarim Omar i dodao da su Turci koristili beli fosfor u napadima na kurdske snage i civile.

Međutim, uprkos ovim tvrdnjama predstavnici Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCV) su odustali od istrage zbog navodne upotrebe belog fosfora, jer to ne “spada u njihov domet”.

Kopredsedavajući za zdravlje i životnu sredinu na severu Sirije Mustafa Juan rekao je da je SDF prosledio sve dokaze međunarodnim organizacijama, kao i svetskim ambasadama u Damasku.

“Turska je u samoupravnom regionu severoistoka Sirije koristila međunarodno zabranjeno oružje. Takođe, osuđuje pokušaje Turske da sakrije ovaj zločin, kao i nameru da ova zemlja spreči osnivanje međunarodnih organa, koji bi istražili ceo slučaj”, dodao je Omar.

Turska je 9. oktobra započela ofanzivu sa ciljem sa stvori “sigurnu zonu” na severoistoku Sirije. Turska je 22. oktobra pristala da zaustavi napade na Kurde, pošto je sa Rusijom postigla sporazum o uslovima za “sigurnu zonu”.

Pročitajte OVDE kakvo oružje Putin sprema protiv Amerikanaca.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA