Najnovije

Otvorena poslednja deonica Koridora 10, Vučić poručio "nećemo stati"

Svečano je otvorena poslednja deonica istočnog kraka Koridora 10 od Proseka do Crvene Reke, ukupne dužine 22,5 kilometara, čime je zaokružena izgradnja čitavog istočnog kraka Koridora 10, od Dimitrovgrada do Niša. Predsednik Aleksandar Vučić je na svečanom otvaranju poručio da se na tome neće stati.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

"Nećemo stati na ovome, nastavićemo dalje, gradićemo bez prestanka da bismo imali više posla, više investicija, da bismo završili taj čarobni krug i da bismo mogli da kažemo da smo stvorili uspešnu i najlepšu, za nas svakako najlepšu, zemlju na Balkanu", poručio je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić je zahvalio građanima koji su došli na svečano otvaranje poslednje deonice istočnog kraka Koridora 10.

"Napravili smo puteve da bi Srbi mogli ne samo da odlaze, već da se vraćaju u Srbiju, poručio je predsednik" i istakao da nam je Bugarska bliža nego ikada.

Predsednik je na ceremoniji otvaranja kazao da se izgradnjom puteva najbolje stiču prijatelji i zahvalio bugarskom premijeru na saradnju u realizaciji tog projekta.

"Srbija i Bugarska su se vezale putem. U narednim danima će biti završena i deonica u Bugarskoj. Gradimo i gasovod 'Balkanski tok' kojim ćemo se takođe povezati kao prijatelji", ocenio je Vučić.

On je istakao da se realizacijom takvih projekata povećava broj radnih mesta, investicija a time i poboljšava život u zemlji.

Dodao je da je sigurnost putnika bitna i naveo da je više ljudi poginulo u Sićevačkoj klisuri, "nego u nekom manjem ratu devedesetih". "Želimo kilometri koje danas gradimo više nego pre 35 ili 40 godina da budu naša vrednost. Ostavljamo prašnjavu prošlost zarad blistave budućnosti", istakao je Vučić.

Svečano otvaranje deonice Koridora 10 ka bugarskoj granici, u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i Bugarske, Aleksandra Vučića i Bojka Borisova, i brojnih građana, počelo je oko podneva u Bancarevu, a samim tim zvanično je obeležen kraj radova na tom koridoru, čija je ukupna dužina kroz Srbiju 813 kilometara.

Predsednik Vučić je prethodno dočekao Borisova na drugoj strani tunela Bancarevo i zajedno su se dovezli kroz taj tunel dugačak 881 metar.

Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je na otvaranju istočnog kraka Koridora 10 da je kao nekada Berlinski zid, zid između Srbije i Bugarske danas pao.

"Bugarska industrija će koristiti taj auto-put u celosti", rekao je Borisov i dodao da je time povezan istok i zapad.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je počastvovan jer svedoči važnom uspehu Srbije - izgradnji Koridora 10, koji je planiran decenijama unazad, a koji je je uspela da realizuje generacija političara na čelu sa predsednikom zemlje Aleksandrom Vučićem.

Dodik je posle svečanog otvaranja istočnog kraka Koridora 10 rekao da su sada očekivanja pretvorena u konkretnu realizaciju.

"Različite generacije političara pre verovatno su želele, ali nisu uspele da stvore pretpostavke za tako nešto. Evo stvorile su se okolnosti da to uradi ova generacija na čelu sa Vučićem", rekao je Dodik, prenosi Televizija "Pink".

Premijerka Srbije Ana Brnabić je uoči otvaranja ocenila da otvaranje istočnog kraka auto-puta Koridor 10, obećava ekonomski rast, da će ta deonica auto-puta poboljšati tranzit kroz Srbiju, što će privući investitore.

Svečanom otvaranju istočnog kraka Koridora 10 su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Bugarske i Srbije Bojko Borisov i Ana Brnabić, ministri dve vlade, i član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Na istočnom kraku Korodora 10 od Niša do Dimitrovgrada je 87 mostova, pet tunela - Bancarevo, Sopot, Sarlah, Pržojna padina i Progon, i pet saobraćajnih petlji.

Izgradnje istočnog kraka Koridora 10 koji povezuje Nišavski i Pirotski okrug sa oko 450.000 ljudi, počela je 2012. godine a koštala je oko 476 miliona evra. Novizgrađene deonice su Prosek-Bancarevo (9,4 kilometra), tunel Bancarevo (oko 700 metara) i Bancarevo-Crvena Reka (12,4 kilometra).

Pročitajte OVDE  šta kaže Vučić o kupovini ruskog naoružanja.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA