Najnovije

SKANDAL! ERDOGAN UDARIO NA HANDKEA: On je rasista, ne zaslužuje Nobela!

Austrijski pisac Peter Handke našao se na udaru čak i u danu kad mu je u u Stokholmu i zvanično uručena Nobelova nagrada za književnost!

Erdogan (Foto: Sajt predsednika Turske)

Višemesečno osporavanje odluke Nobelove akademije juče je kuliminiralo skupovima u Bosni i Hercegovini, ali i izjavom turskog predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da je Handke - rasista.

- Davanje Nobelove nagrade za književnost rasisti koji negira genocid u Bosni i brani ratne zločince, i to 10. decembra, na Dan ljudskih prava, ne znači ništa drugo nego nagrađivanje za kršenje ljudskih prava - rekao je Erdogan za svetske agencije.

Neće na ceremoniju

Turska je saopštila i da se pridružuje drugim zemljama, pored Albanije, Hrvatske i BiH, koje bojkotuju ceremoniju uručenja Nobelove nagrade u znak protesta zbog izbora Handkea, koji je, inače, sve vreme na udaru zbog podrške nekadašnjem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

I u Bosni i Hercegovini juče je vladala prava histerija zbog uručenja Nobela Handkeu. Bilo je skupova u Srebrenici, a Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića ocenila je da nagrađivanje ovog književnika „predstavlja civilizacijski i etički sunovrat Nobelovog komiteta, koji se svrstao na stranu negatora genocida“. 

- Peter Handke se sa uživanjem stavio na stranu nasilnika, pravdajući ratne zločince i negirajući zločine koji su zgrozili civilizovani svet. Takvim stavovima Handke je izdao ljudskost, istinu i pravdu i tradiciju evropskog humanizma - navode u SDA. 
Oni su prozvali i slavnog režisera Emira Kusturicu, koji je stao u odbranu Handkea.

Žestoke optužbe

- Izdaja Kusturice je gora i kompletnija. On je izdao i svoj narod, rodbinu, komšiluk, prijatelje, veru i grad u kojem je odrastao. Izdaju je u tim crnim vremenima „zakitio“ i promenom vere i imena. Nema nagrade i priznanja koje može Petera Handkea i Nemanju Kusturicu podići s moralnog dna kojem po vlastitom izboru pripadaju i koje zaslužuju - poručili su iz Izetbegovićeve stranke.

Podrška i protesti

U Švedskoj je povodom dodele nagrada juče održan protest, a organizator Adnan Mahmutović rekao je za medije da je „ovo buknulo globalno“. Okupljeni su nosili fotografije na kojima je Handke ispred table „Srebrenica“. S druge strane, u Stokholmu je i devetočlana grupa žena iz Republike Srpske, koje su otišle da pruže podršku Handkeu. One su otišle zato što, kako je rekla predsednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić, uvažavaju ljude koji misle svojom glavom.

Koga najviše poštuje Erdogan pročitajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA