Najnovije

ŠIPTARSKIM ZLOČINCIMA ODZVONILO? Evo kada se mogu očekivati prve optužnice Specijalnog suda!

Gotovo svi lideri bivše OVK pozvani su na saslušanje u Specijalno tužilaštvo u Hagu, ali pitanje optužnica i dalje je nepoznanica, prenosi danas Gazeta Ekspres.

OVK teroristi (Foto: Jutjub)

"Kancelarija specijalnog tužioca, između ostalog, ima ovlašćenje da zahteva da osumnjičeni, žrtve i svedoci budu prisutni i saslušavani, da prikuplja i ispituje dokaze i informacije i da odlučuje o pokretanju, nastavku ili ukidanju krivičnog postupka. Taj posao je u toku. Kancelarija specijalnog tužioca ne komentariše istrage i ne daje informacije o pozvanima i o rokovima", rekao je portparol Specijalnog tužilaštva Kristofer Benet.

Stručnjak za pravna pitanja Ehat Miftaraj takav način rada Specijalnog suda vidi kao potpuno legalan.

„Međunarodne prakse i standardi koji se odnose na sprovođenje krivičnog pravosuđa daju tužilaštvu pravo da bude rezervisano u fazi razvoja krivičnih istraga i ne mogu javnosti pružiti informacije koje mogu ometati istragu. Dakle, takav pristup Specijalnog tužilaštva je u skladu sa zakonom koji osigurava integritet istražnog procesa“, rekao je Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravdu.

Prema njegovim rečima, Specijalno tužilaštvo je dobilo dokumentaciju iz Srbije i prema njoj treba postupati izuzetno pažljivo.

„Rad Specijalnog tužilaštva je složen, i bavi se krivičnim predmetima za koje se sumnja da su počinjeni pre oko 20 godina. Štaviše, kao Kosovski institut za pravdu, više puta smo naglašavali da ova kancelarija koristi strategiju koja ima za cilj da bude zasnovana na dokazima u slučajevima kada je potencijalno podignuta ista optužnica”, kaže on.

Ukazuje da je Specijalno tužilaštvo dobilo dosijee povezane sa radom bivše Radne grupe za istragu zločina tokom rata na Kosovu koji su bili pod Euleksom.

“Takođe, ovo tužilaštvo je dobilo hiljade dokumenata iz Srbije i postupanje sa svim tim dokumentima, bez uključivanja razgovora koji su se vodili u prošloj godini, zahteva mnogo vremena i prema njima treba postupati sa posebnom pažnjom“, dodao je on.

Upitan da li je podnošenje potencijalnih optužnica povezano sa produženjem mandata Specijalnog suda, Miftaraj je odgovorio odrečno. Prema njegovim rečima, mandat Specijalnog suda se automatski produžava i skupština je u potpunosti isključena iz tog procesa.

„U skladu sa ustavnim amandmanom, Skupština Kosova nema nadležnost i ovlašćenja u vezi sa produženjem mandata Specijalnog suda. Prema ustavnoj izmeni, ukoliko sud ne obavesti Vladu Kosova o kraju svog mandata, petogodišnji mandat smatra se automatski produženim. Shodno tome, Skupština Kosova i Vlada Kosova su isključeni iz odlučivanja o produženju ili prestanku mandata ovog suda“, zaključio je Miftaraj.

Poslednji intervjuisan pred Haškim specijalnim tužilaštvom, bio je šef Demokratske partije Kosova i doskorašnji predsednik parlamenta Kadri Veselji, koji nije naveo u kom svojstvu je pozvan niti da li je svedočio ili se branio ćutanjem.

Za razliku od Veseljija, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj podneo je ostavku na mesto šefa vlade zbog činjenice da je u Specalni sud pozvan kao osumnjičeni. Haradinaj se u Hagu branio ćutanjem, kao i Sami LJuštaku, Azem Sulja, Jakup Krasnići, Šukri Buja i drugi.

Brnabić se našla na listi Forbsa! Više o tome OVDE.

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA